Nu er det ulovligt at holde mink: Nordjysk minkavler har stadig sine

Forbud mod hold af mink træder i kraft fredag, men nordjyske Erik Vammen håber, at hans mink kan indgå i forskning - ellers skal de ud af landet.

Hos minkavler Erik Vammen er det en normal arbejdsdag, og han går og fodrer sine mink, da Landbrugsavisen.dk ringer til ham.

Fra i dag, fredag 15. januar, træder loven om forbud mod hold af mink i kraft, og dermed er det ulovligt for Erik Vammen at holde mink.

Alligevel har han beholdt godt 4.000 avlsdyr, tæver og hanner, og har foreløbig ikke tænkt sig at aflive dem.

"Jeg beholder mine mink. Planen er jo, at minkavlen skal igang igen i Danmark, og jeg har lovet, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Hvis det ikke bliver til noget, håber jeg, at Fødevarestyrelsen er så fair, at jeg kan få lov at få mine mink ud af landet. Det kan de vel ikke forbyde mig", siger Erik Vammen.

ikke bekymret for straf

Omtalte forskningsprojekt er et samarbejde mellem Aarhus og Københavns Universitet, hvor forskere vil bruge minkene til at undersøge, hvordan vaccinen virker på mink, og hvordan smittespredningen finder sted.

Politisk er der ikke truffet nogen beslutning om at give tilladelse eller penge til projektet, og dermed har Erik Vammen endnu ikke lov til at beholde sine mink.

Er du bekymret for at blive straffet?

"Nej, det er jeg egentlig ikke. Ringer Fødevarestyrelsen og forlanger minkene aflivet, så må jeg jo lave en aftale med dem", siger minkavleren og fortsætter:

"Jeg er mere bekymret for, om jeg nogensinde får nogle penge for mine dyr, hvis de skal slåes ned. Hvorfor kan jeg f.eks. ikke få en kontrakt for, hvad jeg kan få for dem. Det papirarbejde kunne de godt se af at få på plads først".

"Jeg mener heller ikke, at jeg har brudt nogen lov. Det er regeringen, der har brudt loven. Jeg har passet mine ting og betalt min skat".

kimet ned af kinesere

Erik Vammen oplever for øjeblikket stor kinesisk interesse for de danske minkskind.

Især fordi Kina lige nu er ramt er meget hård kulde, hvilket sender salget af pelse hos detailhandlen op. Derudover har indkøberne fået øjnene op for, at det kan være slut med danske skind.

"Udover journalister bliver jeg kimet ned af kinesere, der vil købe skind. Det er fuldstændig galt, at vi smadrer det her erhverv, som i en periode har været det mest profitable for dansk landbrug", siger Erik Vammen og tilføjer:

"Det kan det blive igen, hvis vi får lov at have mink i Danmark i fremtiden".

Faktaboks

Forbud mod mink

Loven blev vedtaget 21. december med et rødt flertal.

Loven forbyder hold af mink i hele 2021 og træder i kraft 15. janar og udløber 31. december.

Fødevarestyrelsen skriver på sin hjemmeside: "Fødevarestyrelsen vil således fra den 15. januar 2021 sætte en proces i gang, der sikrer lovens overholdelse".

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle