Nu kommer opgravning af mink i udbud - forventet udgift er ca. 80 mio. kr.

Det kommer til at koste omtrent 80 mio. kr. at grave mink op og bortskaffe dem. Nu leder styrelsen efter nogen, der vil påtage sig opgaven.

Hvem vil stå for at grave 13.300 tons døde mink op og sende dem til forbrænding?

Det spørgsmål stiller Fødevarestyrelsen nu i et udbud om opgaven, der blev besluttet i en politisk aftale 20. december sidste år.

Her blev det besluttet, at minkene skulle have lov at ligge seks måneder i jorden nær henholdsvis Karup og Holstebro, så de ikke længere udgør en smitterisiko.

Dermed kan de mange bortskaffes som erhvervsaffald på et forbrændingsanlæg og ikke som farligt affald.

koster 80 mio. kr.

Det anslås i den politiske aftale, at hele operationen kommer til at koste 80 mio. kr., men det kommer først til at stå endelig klart, når arbejdet er udført.

Selve værdien af det konkrete udbud om at grave minkene op og køre dem væk er på 40 mio. kr. ifølge udbudsmaterialet.

I alt er der nedgravet 4 mio. mink i de to massegrave, men i myndighedernes opgørelse mangler man at kunne redegøre for 1,5 mio. døde mink, som man mener også er havnet i gravene.

Opgaven indbefatter også en reetablering af områderne, hvor minkene har været gravet ned, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Selve nedgravningen stod rengøringskæmpen ISS for, og det kostede skatteyderne 5,6 mio. kr. ifølge en aktindsigt til Journalista.dk.

Folketinget mangler stadig at beslutte, om der skal sættes en advokatundersøgelse i gang af forløbet af nedgravningen, hvor bl.a. de berørte kommuner ikke blev hørt.

Opdateret kl 16:14 med supplerende oplysninger fra udbudsmaterialet.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle