Ny landbrugsfond er klar til at udbetale lån

Erhvervsministeriet lancerer Dansk Landbrugskapital, efter at fire pensionskasser har givet tilsagn om at investere i fonden. Dansk Landbrugskapital er nu klar til at yde investeringslån for en mia. kr. til effektive landbrug, der er belastede af høj gæld.

Pensionskasserne ATP, PKA, PensionDanmark og Industriens Pension har givet konkret tilsagn om, at de samlet investerer 500 millioner kroner i Dansk Landbrugskapital. Sammen med kapitalen fra staten, som bliver investeret gennem Vækstfonden, når Dansk Landbrugskapital samlet op på én milliard kroner.

Det betyder nu, at lånefonden formelt er etableret og kan begynde at yde lån til landbruget.

"Vi er meget tilfredse med, at pensionskasserne bakker op om Dansk Landbrugskapital med et stort millionbeløb hver. De første lån vil blive ydet allerede denne måned, og nu ser vi frem til, at pengene kan komme ud for at arbejde i landbruget, der har brug for nye investeringer for at øge effektiviteten og styrke indtjeningen ," siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Oprindeligt var planen, at Dansk Landbrugskapital skulle få en pengetank på to mia. kr., hvor staten stillede med en halv mia. kr. og pensionskasser med 1,5 mia. kr.

Appettiten var dog kun på en investering på 125 millioner kroner fra hver af de fire pensionskasser, ATP, PKA, PensionDanmark og Industriens Pension.

Arla vil have mere fedt og protein - ændrer afregning til koncepterKvæg 17. november · 10:08

Fonden er allerede i kontakt med mange landmænd og forventer på den baggrund at kunne yde de første lån i den allernærmeste fremtid.

De risikovillige lån fra Dansk Landbrugskapital skal hjælpe effektive landbrug, der har brug for at foretage nye investeringer, men som er belastede af en høj gæld. Det lader sig gøre ved, at investeringslånene fra Dansk Landbrugskapital er såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og er uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Det betyder, at realkredit- og pengeinstitutter kan tælle investeringslånene med, som var de egenkapital.

Forventningen er, at lånene typisk bliver på fem til 10 millioner kroner med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente. Et sted mellem 100 til 200 landbrug på tværs af driftsgrene forventes at få lån fra Dansk Landbrugskapital over de kommende år.

I november, da fondens etablering blev offentliggjort, interviewede Landbrugsavisen.dk Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden, om lånene - og hvordan de vil fungere. Du kan læse interviewet her.

 

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu