Ny rapport: Klimasynderen madspild skal halveres

En stor klimasynder er madspild, og der er masser af gøre for at få det stoppet. Det skriver World Resources Institut i ny rapport.

Omfanget af madspild skal på globalt plan halveres, hvis verden skal komme nærmere målene fra Paris-aftalen og i øvrigt brødføde en voksende befolkning.

Sådan lyder det fra World Resources Institute (WRI), der i en dugfrisk rapport kalder på handling blandt landmænd, producenter, forhandlere, forbrugere osv.

Og der er adskillige gode grunde til at sætte i gang, mener organisationen op til det internationale topmøde World Food Summit, der finder sted på Christiansborg torsdag.

Madspild står f.eks. for otte procent af den årlige CO2-udledning og koster globalt over 900 milliarder dollars årligt. Samtidig bliver der flere munde at mætte i en verden, og her kan mindre spild være en vigtig faktor, fordi det kan få samme produktion til at gavne flere.

For verdens landmænd er der flere ting at gøre ifølge rapporten, der har listet flere tiltag.

Det drejer sig blandt andet om at optimere høstmetoder, blive bedre til at udnytte teknologier, der kan planlægge høsten, som vejrdata, samt at blive bedre til at udnytte afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken.

Madspild foregår over hele verden, men ifølge WRI bliver mere mad spildt tættere på tallerkenen i rige lande, mens den bliver spildt tættere på marken i verdens udviklingslande.

Faktaboks

Handlinger, WRI mener, landbruget kan gøre for at mindske madspild (ikke udtømmende liste):

  • Forbedre høstmetoder (f.eks. sikre, at produktet bliver høstet på det rigtige tidspunkt og anvende korrekt udstyr, der sikrer udbyttet og mindsker skader på afgrøderne).
  • Forbedre færdigheder og bruge værktøjer, der kan forbedre planlægningen af høst (inkl. tilgå bedre data om vejret)
  • Engagér kunder (f.eks. grossister og detailforhandlere) til at kommunikere konsekvenserne med ordreændringer
  • Engagér kunder til at undersøge ændringer i kvalitetsspecifikationer til at sikre, at mere af det, der bliver høstet, bliver solgt
  • Find økonomisk bæredygtige markeder eller udnyttelse af afgrøder, der ellers bliver efterladt i marken (f.eks. forarbejdning, der giver merværdi, donationer, sekundære overskudsmarkeder)

Særligt til dyreholdere:

  • Byg kapacitet til at reducere tab (f.eks. reduktion af mælkespild, minimering af kontaminering osv.)
  • Implementér de bedste tiltag til dyrevelfærd for at undgå stress og skader, der kan reducere holdbarheden på kød

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle