Ny skole skal ruste unge til generationsskifte

Bornholms Landbrug og Fødevarer barsler med et nyt toårigt forløb, der skal hjælpe unge til at overtage familiens bedrift.

En ny generationsskifteskole ser snart dagens lys på Bornholm.

Bag initiativet står Bornholms Landbrug og Fødevarer og formålet er at ruste unge endnu bedre til at overtage familiens gård. Det skriver DR P4 Bornholm.

Forløbet starter i foråret og skal vare to år. Det skal køre sideløbende med det daglige arbejde på gårdene.  Og ifølge økonomi- og ejendomsrådgiver Ingvar Olsen fra Bornholm Landbrug og Fødevarer bliver det centrale omdrejningspunkt i hele uddannelsen, at eleverne hele tiden skal arbejde med deres egen plan for at overtage et landbrug.

Derfor skal der også være undervisning i alt fra låneøkonomi, skat og handleplaner til ledelse og pædagogik. Blandt andet skal bankerne også levere undervisere i nogle emner.

Spændt ungdomsformand

Thorbjørn Koefoed, der ud over at være formand for LandboUngdom også er driftsleder på Langemyregård svineproduktion ved Åkirkeby, hilser initiativet om mere uddannelse velkommen.

Til landbrugsavisen.dk siger han: 

”Jeg byder det velkommen, det er et spændende projekt. Som jeg forstår det er det endnu ikke helt færdigbeskrevet og udviklet, men det jeg ser som en af de positive ting i forhold til så mange andre kurser er, at man faktisk arbejder med et reelt projekt. At man tager udgangspunkt i den bedrift man gerne vil overtage. På den måde ender du med et projekt du egentlig burde kunne gå direkte i banken med, også fordi banken er inde over til at undervise”. 

Men trods overvejende postitive tanker om skolen, har Thorbjørn kofoed også forbehold. 

”Det virker dejligt håndgribeligt og reelt, men der er mange kurser derude, og det er vigtigt at det ikke bliver et kursus for at være et kursus. Men bliver det en succes der rent faktisk hjælper nogen i gang, eller måske bare bringer dem tættere på, så vil jeg da håbe at det er noget der kan udbredes til hele landet”.

Samtidig ser han også, at kurset kan hjælpe dem, der måske må opgive en bedrift som følge af beregningerne på kurset. 

”Det kan være med til at få trykprøvet nogle ejendomme. For det kan jo også vise sig, at tallene bare ikke går op.”, siger Thorbjørn Kofoed til landbrugsavisen.dk

Selv går han med planer om at overtage sin fars, Peter Brandt Koefoeds, bedrift en dag. Om han skriver sig ind som elev på skolen, er dog ikke afklaret endnu, skriver P4 Bornholm.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle