Nyt studie: Alle får det bedre, hvis vi dropper industri-landbruget

Kæmpestudie under dansk ledelse slår fast, at mennesker og miljø har bedst af varieret landbrug, men bundlinjen trives også

Et nyt globalt kæmpestudie ledt af Københavns Universitet sammen med det tyske Hohenheim Universitet har undersøgt effekten af diversitet i landbrug. Konklusionen er, at de positive effekter stiger for hvert tiltag, og negative effekter er svære at finde.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse. 

Undersøgelsen omfatter 58 forskere på fem kontinenter, der har været sammen under dansk ledelse i de enorme landbrugsstudie, der har samlet data fra 24 forskningsprojekter.

Studiet er mundet ud i en forskningsartikel i det prestigefyldte tidsskrift SCIENCE, og kan på det yderst solide datagrundlag levere et klart budskab til landbruget. Artiklen kan læses på engelsk her.

- Drop monokultur og industriel tænkning og variér jeres landbrug – det betaler sig, siger Laura Vang Rasmussen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning.

-Vores resultater af det her omfattende studie er overraskende klare. Vi ser kun ganske få negative effekter af diversificering af landbrug, men derimod meget markante fordele. Og det gør vi i særdeleshed når to, tre eller flere tiltag kombineres. Jo mere, desto bedre - især når det gælder biodiversitet og fødevaresikkerhed, forklarer hun.

De største positive effekter ser forskerne på fødevaresikkerhed, skarpt efterfulgt af biodiversiteten. Men også levevilkårene på de involverede landbrug blev signifikant forbedrede.

Blandt de mange strategier markerede blandede dyrehold og forbedringer af jorden sig med de fleste positive udfald.

- Diversificering af landbruget har jo tidligere været beskyldt for måske at være nok så positivt for biodiversiteten, men også for at have nogle negative sider - især for ikke at kunne opnå et tilstrækkeligt højt udbytte. Men det vi rent faktisk ser er, at der ikke er noget udbyttetab i landbruget fra de forskellige diversificeringsstrategier - heller ikke når vi inkluderer data fra europæiske storskala-landbrug, lyder det i konklusionen.

/aiv
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle