Oprørt opposition ser regeringen gå baglæns på biodiversitet

Danmark er vældig langt fra et nå internationale biodiversitetsmål, og det haster, siger seks partier. 

Den danske natur lider, konstaterer Biodiversitetsrådet torsdag, og naturen skal have noget opmærksomhed nu, lyder det fra seks partier i oppositionen. 

De tre regeringspartier har i regeringsgrundlaget varslet en lov om natur og biodiversitet. Men der er ikke sket noget, og torsdagens rapport fra rådet bør være et vink med en vognstang til miljøministeren, mener oppositionen. 

- Vi oplever, at regeringen reelt går baglæns på natur og biodiversitet, til trods for at vi er mange, der har forsøgt at råbe på handling, siger Alternativets miljøordfører, Sascha Faxe, i en pressemeddelelse. 
Bag den voksende utilfredshed gemmer sig, at Danmarks udfordrede natur, hvor biodiversiteten ligger i bund i Europa, har været på dagsordenen længe, og at rådet for biodiversitet også sidste år kaldte på lovgivning. 

Faxe håber, at Biodiversitetsrådets rapport kan sætte skub i regeringen. 

Seks partier står bag opråbet. Det er SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. 

Foreløbig må de dog væbne sig med tålmodighed. I modtagelsen af rapporten siger miljøminister Magnus Heunicke (S), at han ikke vil fremlægge en tidsplan nu, men at loven kommer i denne regeringsperiode. 

Først skal diskussionen af en lov om natur og biodiversitet være del af de kommende grønne trepartsaftaler. 

- Jeg finder det dybt bekymrende, at regeringen endnu ikke har indkaldt til forhandlinger om en biodiversitetslov. Vi står både i en global og i en national biodiversitetskrise, og år for år ser vi arter gå tilbage og helt forsvinde fra vores natur, siger miljøordfører i SF Marianne Bigum. 

Hos Liberal Alliance minder naturordfører Ole Birk Olesen om, at man i EU har et mål om 30 procent beskyttet natur i 2030, heraf en tredjedel strengt beskyttet. 

Rådet skønner i rapporten torsdag, at 1,6 og 1,9 procent af land- og havarealet aktuelt bidrager til de internationale mål om beskyttede områder. Ingen områder er strengt beskyttede.

- Alligevel har vi ikke set skyggen af en naturnationalpark eller at der er blevet indkaldt til forhandlinger om en biodiversitetslov. Det holder jo slet ikke, siger Ole Birk Olesen (LA). 

Der skal fart på, mener De Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard: 

- Vi har ikke mange år at handle i, hvis vi skal lykkes. Derfor synes jeg, at det er helt vildt, at regeringen har spildt det første år.

/ritzau/
 

Emneord

politik

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle