Papirnusseri trækker ejerskifter ud og kan koste dyrt

Gammelt tilsagn om tilskud skal gives videre til ny ejer - ellers vanker der.

Det er langt fra ukompliceret at gennemføre et generationsskifte, men at det var et gammelt miljøtilskud, der skulle forsinke processen i et større ejerskifte, havde Niels Peter Ravnsborg ikke regnet med.

Han er direktør i rådgivningsvirksomheden Agrovi, og her ville en kunde gennemføre et ’større generationsskifte’.

Da der på ejendommen er søgt om og modtaget tilsagn om miljøtilskud, har ejeren sammen med Agrovi søgt om at få tilsagnet flyttet til det nye CVR-nummer.

Det viste sig ikke at være lige til for Landbrugsstyrelsen, der håndterer tilskuddene.

"Det er ikke ukompliceret, men det er heller ikke raketvidenskab. Vi ansøgte i august og fik svar i sidste uge, og vi har rykket for det rigtig mange gange undervejs. Det er jo overhovedet ikke til at arbejde med. Det er ren bureaukrati og papirnusseri", siger Niels Peter Ravnsborg og tilføjer, at overdragelsen faktisk endte med at være den sidste brik i det store puslespil om ejerskiftet.

Skal tilbagebetale

Agrovis sag er dog langt fra enestående.

Rundt i landet klager rådgivere og konsulenter over, at reglerne for overdragelse af tilsagn om tilskud er uklare, sagsbehandlingstiden er for lang, og det er vanskeligt at få svar på, hvor langt en sag er nået.

Dette medvirker til at bremse og forsinke f.eks. generationsskifter, lyder kritikken.

Samtidig er der meget på spil for landmændene, der risikerer at miste et tilskud, de har fået og investeret i en miljøvenlig stald eller maskine på baggrund af.

Det er nemlig sådan, at et projekt, man har fået tilskud til, skal opretholdes i en årrække efterfølgende.

Det vil bl.a. sige, at man er forpligtet til at overdrage tilsagnet, hvis der sker ændringer i det CVR-nummer, der har modtaget tilskuddet.

Også selvom det er samme ejerkreds, der bare laver en omstrukturering af virksomheden.

Overdrager man ikke, eller gør det for sent, kan man risikere at skulle betale pengene for eksempelvis en for længst bygget stald tilbage - med renter og renters rente.

På gyngende grund

Hos Agrinord kender projektkonsulent Ellen Friche Nielsen alt til problemerne.

"Det er ikke beskrevet særlig grundigt i vejledningerne, så man føler sig altid lidt på gyngende grund, når man sender en anmodning om overdragelse ind", siger hun og kommer med et eksempel:

"Der står f.eks. bare i vejledningen, at overdragelsen skal ske hurtigst muligt. Hvad betyder det? Uger eller måneder? Den vurdering kan være meget forskellig. Det er altid med bekymret mine, vi sender de her ting ind, for vi kan ikke få nogle klare rammer fra Landbrugsstyrelsen".

De uklare regler og lange svartider har nu fået Landbrug & Fødevarer til at henvende sig til Fødevareministeriet.

I et brev fra direktør Anne Arhnung lyder en klar opfordring til at forbedre processen.

"Vi håber, at ministeriet vil være med til at sikre, at der kommer fokus på dette område, så landmænd med tilsagn ikke kommer i klemme i et kompliceret regelsæt, når de har foretaget investeringer på bedriften til gavn for miljø og samfund", lyder det i brevet.

Faktaboks

Kan koste dyrt

  • Får man et miljøtilskud til f.eks. en stald, er der en opretholdelsesperiode, hvor man skal leve op til en række krav - også efter stalden er bygget.
  • Overdrager man ikke tilsagnet om tilskud til ny ejer, er det brud på reglerne. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle