Arhnung: Svært at undgå brexit-kaos

Kaos kan ikke undgås, spår L&F-direktør om Brexit, uanset om en aftale landes eller ej. Anne Ahrnung agiterer for, at de danske myndigheder står bedst muligt forberedt.

Brexit-forhandlingerne kører stadig, men tiden løber stærkt frem mod nytårets deadline.

Derfor opfordrede Landbrug & Fødevarers adm. direktør Anne Arhnung fredag de danske politikere til at have "styr på eget hus" og styrelser, før brexit i enten hård eller blød form bliver en realitet.

Det skete i et foretræde for Europaudvalget i Folketinget, hvor L&F-direktøren fik 15 minutter sammen med vicekoncendirektør i Arla Peter Giørtz-Carlsen til at forelægge de vigtigste bekymringer og pointer.

"Brexit bliver nemt abstrakt, for der er mange ting oppe i luften på en gang. Alle i rummet anerkendte, at brexit er en stor udfordring", konstaterer Anne Arhnung om foretrædet.

"Vi opfordrer politikerne til at se, hvad vi selv kan gøre fra dansk side. Har vi selv styr på egne procedurer, når det gælder eksportcertifikater og ekstra kontroller og er myndighederne klar til at gå fra teori til praksis? Vi ser gerne, at man tryktester og kontrollerer en ekstra gang, og får oprettet en offentlig-privat taskforce, der kan tage sig af akutte problemer", forklarer direktøren.

Kaos kan ikke undgås

At alvoren for dansk eksport, både af mejerivarer og af fødevarer generelt, lagde Arla-chefen og L&F-direktøren ikke skjul på.

"Hvis tarifferne, som det ser ud nu, reelt bliver lagt så hårdt på vores produkter, vil det i princippet blive umuligt for visse varegrupper at opretholde eksport. Nogle af de, der er spillet ud med lige nu, er så høje, at de kan erodere markedet fuldstændig", fortæller hun.

Blandt andet vil toldsatserne på storsællerten Lurpak være i omegnen af 30-50 procent afhængig af varen, hvis det bliver et hard brexit uden en aftale mellem EU og UK.

- Kan man undgå kaos, uanset om der bliver en aftale eller ej?

"Jeg tror ikke helt, at man kan undgå kaos, alene fordi det er så ny en situation. Vi betragter normalt UK som et hjemmemarked, men det kan Brexit ændre på. Det er derfor, vi fra dansk side skal prøve at være så godt forberedt som muligt".

"Vi håber ikke på kaos og vi har blandt andet arbejdet på, om Esbjerg Havn kunne blive et sted for fremskudt toldbehandling, så man var klar. Vi håber, at vi kan undgå alle scenarierne om lange køer af lastbiler, der skal have kontrolleret papirer. For det er jo fødevarer, det drejer sig om".

- Hvordan oplever du de danske myndigheders samarbejde med jer?

"Vi har haft et tæt og godt samarbejde over lang tid med Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Skiftende regeringer tager det også meget alvorligt og inddrager os fra fødevareklyngen. Nu nærmer vi os målstregen og ville gerne have det foretræde, så politikerne var forberedt".

- Havde du andre ønsker til de danske politikere?

"Vi skal finde nye markeder. England er et hjemmemarked for os i dag, men det vil være et marked, der i de kommende år får mindre betydning. Derfor må vi sammen sætte ressourcer af til at finde nye markeder".

 Er de britiske myndigheder klar?

"Mit gæt vil være, at det tror jeg ikke, at de er. Vi har ikke indtryk af, at de er helt så klar, som vi er. De har selvfølgelig også en endnu sværere situation i forhold til at kunne handle på en ny måde. Vi er bekymrede, men vi håber til det sidste på, at der findes en aftale, der sætter rammerne".

-  Der er 60 dage tilbage. Tror du stadig på en aftale, så EU og UK undgår et hårdt brexit?

"Det ser jo svært ud. Vi har 1. november på søndag, og der er to måneder tilbage. Set fra vores side bliver vi nødt til at håbe til det sidste og også opfordre politikerne til at blive ved at forhandle. Det vil være afgørende, at der kommer en aftale", siger hun og tilføjer:

"Der er mange aftaler og forhandlinger, som skal falde på plads. Til sidst lægges der et ekstra pres på parterne, så man finder en form for aftale. Så selv om det ikke er lykkedes endnu, håber vi til det sidste".  

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle