Planteavler krydser kommunegrænser: Jeg kan ikke sætte arbejdet på hold

Som landmand må man gerne krydse kommunegrænser for at passe sine marker, lyder det i svar til planteavler, der har jord flere steder.

Planteavler Johannes Simonsen bor i Brønderslev Kommune.

Samtidigt dyrker han jord i Hjørring Kommune, og så har han en ejendom i Aalborg Kommune, hvor hans medarbejder bor, og hvor der er maskinhaller, som snart skal huse blandt andet roeoptageren for vinteren.

Dermed skal Johannes Simonsen og hans medarbejder krydse flere kommunegrænser for at passe deres arbejde

Det er, selvom statsministeren torsdag opfordrede kraftigt til, at man ikke bevæger sig mellem flere nordjyske kommuner, medmindre der er tale om kritiske funktioner.

"Jeg er udelukkende planteavler og laver ikke andet end at passe mine afgrøder. Nu skal vi sprøjte i weekenden, og så venter der almindeligt vintervedligehold af markerne. Vi skal f.eks. sprøjte dræn, så det er klart til næste år", siger Johannes Simonsen, som driver knap 400 ha, og fortsætter:

"Men det er jo i forskellige kommuner, så hvad må vi, og hvad må vi ikke? Det står overhovedet ikke klart".

kritiske funktioner

På sundhedsmyndighedernes hjemmeside coronasmitte.dk står :

"Alle med bopæl uden for de berørte kommuner opfordres kraftigt til ikke at indrejse i de berørte kommuner, medmindre væsentlige og uopsættelige hensyn tilsiger det, herunder varetagelse af kritiske funktioner".

Hvad kritiske funktioner betyder, står ikke nærmere beskrevet.

Til Landbrugsavisen.dk forklarer Miljø- og Fødevareministeriet sidst på eftermiddagen fredag, at Johannes Simonsen og andre landmænd gerne må krydse kommunegrænser for at passe markerne.

kan ikke sætte alt på pause

Johannes Simonsen krydser da også fortsat kommunegrænserne med god samvittighed.

Han sidder "i buret på traktoren", som han selv siger og kan dermed holde sig fra andre mennesker.

"Vi kan ikke bare sætte alt på pause nu. Nu er der endelig vejr til at lave noget, og vi er nødt til at have nogle dage i banken til, når der er frost, og vi er nødt til at være inde", siger landmanden og fortsætter:

"Jeg tænker også på maskinmekanikeren. Han plejer i forvejen at have problemer med at nå at lave service på alle egnens gule mejetærskere inden næste sæson. Hvordan skal han bare kunne stoppe med at køre rundt?".

fornemmelser dur ikke

I det hele taget mener Johannes Simonsen, at de seneste restriktioner i det nordjyske er gået alt for langt.

Han hæfter sig ved, at den minkvariant af coronavirus, som Statens Serum Institut er så bekymret for, blev fundet i august og september og dermed kan have spredt sig.

"Kåre Mølbak (fra SSI, red.) siger, at der ikke er perfekt evidens. Så hvad? Det er fornemmelser og synsninger, og det dur ikke", siger Johannes Simonsen.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle