Rådgiver: Denne smågrisenotering kan noget særligt

Beregnet notering eller puljenotering er stort set lige gode set over en årrække, men den ene skiller sig alligevel, påpeger virksomhedrådgiver.

Nogle svineproducenter sværger til den beregnede notering, når de afregner deres smågrise, andre foretrækker en afregning efter puljenoteringerne og så er der også varianten med en kombination af de to noteringer. Og så er der lige den tyske Nord-West-notering, der typisk tages i brug, når der skal eksporteres smågrise.

Men hvilken tilgang er egentlig bedst og giver den højeste pris for smågrisene? Det forsøgte Mads Waidtløw, chef for svinerådgivningen hos Agri Nord, at give et svar på, da han forleden var indlægsholder på foreningens årsmøde.

Ser man på gennemsnitsprisen på smågrise pr. år opdelt efter notering, så har den beregnede notering været bedst syv gange siden 2002 og frem til og med 2018. Gennemsnitsnoteringen for hele perioden har været 359,44 kr.

En SPF-puljenotering med halv PRRS positiv og halv PRRS negativ har en gennemsnitspris på 355,07 kr. Blot et enkelt år har denne notering været højest blandt de fire noteringer, der er med i eksemplet her.

En kombinationsnotering bestående af halv puljenotering og halv beregnet notering har ikke været bedst i nogle af årene i perioden. Den gennemsnitlige notering har været 357,26 kr.

Endelig er der Nord-West-noteringen, der har leveret den bedste pris i 9 ud af 17 år og har været på 365,18 kr. i gennemsnit.

Dermed er forskellen i prisen på de fire noteringstyper på under seks kr. og det udløste et råd fra Mads Waidtløw:

"Når forskellen er under ti kr. over så lang en periode, så er det vigtigste egentlig at holde fast i den strategi, man har. Der er stor forskel inden for årene, men over tid er noteringerne stod set de samme".

Han bemærkede endvidere, at den beregnet notering kan noget særligt:

"En lille krølle er, at den beregnede notering måske er lidt efter Nord-West-noteringen, men i år som 2007, 2011 og 2018, hvor priserne har været rigtig lave og trælse, så har den beregnede notering været højest. Det vil sige, at i de år, hvor man har mest brug for pengene, da er den beregnede notering slet ikke så ringe endda", påpegede han.

I de nævnte år var den beregnede notering på henholdsvis 325,00 kr., 367,45 kr. og 334,57 kr. i gennemsnit mod den tyske notering, der i samme år bød på 295,03 kr., 342,57 kr. og 329,30 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle