Rapsfrøene fortsætter soloridt - Raps lukker i højeste niveau længe

Tiltrængt regn presser afgrøderne i Chicago fra morgenstunden. Præmieforskellen mellem syd- og nordamerikanske sojabønner udvides igen

Afgrøderne indikerer mandag morgen lavere priser, efter der er faldet meget tiltrængt nedbør i det østlige Midtvesten henover weekenden. Regnen bidrager positivt til udbyttepotentialet i majs og sojabønner.

Det skriver Jyske Markets.

Regnen fører til et godt udgangspunkt når Pro Farmer Crop Tour denne uge skydes i gang, hvor private analytikere kommer med deres estimater for de amerikanske majs- og sojaudbytter.

Den amerikanske majs, hvede og sojabønner er i den elektroniske handel alle åbnet 0,75 - 1,5 pocent lavere henover natten. Det står lidt i kontrast til fredagens handel, der var en mere afdæmpet affære med små prisudsving.

Men uroen på de finansielle markeder har indirekte også en effekt på afgrødemarkederne, i form af kraftige valutaudsving. Uroen har på ny fået dollaren til at styrkes med euroen, og dermed er vi ikke langt fra en ny test af bundniveauet fra primo måneden, hvilket er en understøttende faktor for europæiske hvedeeksport der øger konkurrenceevnen sammenholdt med andre oprindelser.

Rapsfrø lukker på højeste niveau 

Fraværet af kinesisk import af amerikanske sojabønner sætter, trods aftagende kinesisk forbrug, sit præg på præmierne mellem Nord- og Sydamerika.

De amerikanske FOB-priser meldes at handle 0,90 $/bushel under brasilianske varer for september, og 1,05 $/bu for oktober terminer. Det betyder at de amerikanske varer i øjeblikket er verdens billigste oprindelser, og derfor har et god udgangspunkt for at finde fornyet efterspørgsel.

Indtil der er større vished om de amerikanske sojaudbytter bør det på den korte bane holde en hånd under priserne på sojabønne-noteringerne i Chicago.

Bliver vi lidt i samme boldgade, lukkede november rapsfrø fredag på sit højeste niveau i kontraktens løbetid i 380,0 €/ton.

Rapsfrøene fortsætter deres soloridt på udsigten til stram europæisk forsyningsbalance, generelt mere positiv stemning i veg-olie, mens der også ventes øget kinesisk efterspørgsel i blandt andet Ukraine, Rusland og Australien, der traditionelt er vigtige oprindelser for europæisk rapsimport.

Økonomisk usikkerhed sætter præg på valutaerne

En lavere oliepris sætter sine spor i den russiske rubel, og dermed opnår euroen ikke den fulde effekt af dollar-svækkelsen. I såvel Brasilien og Argentina er der også øget økonomisk usikkerhed, og det har sat sine præg på såvel valutaerne som landenes aktiemarkeder.

Den argentinske aktieindeks faldt på en enkelt dag i sidste uge 35 procent på frygt for at en ny statsbankerot, og det får investorer til at trække deres penge ud af pesoen i højt tempo. Situationen globalt minder lidt om det vi så tilbage i 2018 hvor uro i Tyrkiet, Argentina og andre udviklingslande bragte uro. Her et år efter er der ikke meget der er anderledes, tvært imod, da handelskrigen mellem USA og Kina er intensiveret betydeligt, og verdensøkonomien er svækket mærkbart.

Andre steder i råvaremarkedet vi kan aflæse den trussel er i grundmetalmarkedet, der er en funktion af den økonomiske vækst. Både metaller som kobber, aluminium, zinc, bly og tin er kommet under gevaldigt pres på udsigten til lavere efterspørgsel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle