Regeringen i nye problemer: Lovgrundlag for minkmassegrave undersøges

Der er sket fejl i forløb om nedgravning af mink, erkendte miljøministeren fredag, der nu undersøger sit lovgrundlag igen.

Havde regeringen i virkeligheden lov til at grave døde mink ned to steder i Jylland?

Og vil regeringen følge et krav fra et flertal i Folketinget, som kræver minkene gravet op igen?

Det var to for regeringen meget ubehagelige spørgsmål, der bliver diskuteret intenst på et åbent samråd med miljøminister Lea Wermelin (S) fredag formiddag.

Vi fik ikke klare svar, men det stod klart, at ministeren beklagede et "uskønt forløb", hvor der er begået fejl, og nu har ministeren bedt sit ministerium kigge lovgrundlaget efter i sømmene.

Minister: der er hjemmel

Det første spørgsmål først.

I blandt andet lokale medier har tre professorer indenfor henholdsvis jura og miljø påpeget, at nedgravning af mink ikke er lovligt, medmindre man inddrager de lokale kommuner.

Her lød svaret fra ministeren, at hendes styrelse, Miljøstyrelsen, har vurderet, at der er lovhjemmel til at nedgrave mink uden inddragelse af kommunerne samt uden en miljøvurdering, en såkaldt VVM.

"Vurderingen fra Miljøstyrelsen lyder, at der er hjemmel", gentog Lea Wermelin flere gange og pegede på miljøbeskyttelseslovens paragraf 19.

Fra blå blok lød der skarp kritik af forløbet, hvor indkalder til samrådet Thomas Danielsen (V) bl.a. spurgte:

"Hvis vi nu antager, at de her professorer tager fejl, hvorfor følger ministeren så ikke sin egen bekendtgørelse og laver den lovpligtige aftale med kommunerne?".

flertal vil have mink op

Hos blå blok, altså Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige, mener man, at de nedgravede mink bør graves op af natur- og miljømæssige hensyn

Og det mener SF også. Derfor tegner der sig et flertal mod regeringen, hvilket især Venstre og Dansk Folkeparti borede i.

"Vil regeringen rette ind efter et flertal i Folketinget om at få minkene gravet op? Ellers tvinger ministeren os til at gå i salen og pålægge regeringen det", lød det fra Venstres Ulla Tørnæs, men også DFs Rene Christensen markede sig:

"Har man så meget magt, at man er ligeglad med sin støttepartier, fordi regeringen gør lige, hvad den har lyst til? Det kan vi jo se, at den gør", sagde han.

Ved spørgsmål om mulig opgravning lød svaret kort fra Lea Wermelin, at det spørgsmål ligger på hos fødevareminister Rasmus Prehn (S).

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle