Regeringen og støttepartier giver statsministeren næse

Mette Frederiksen har fået en såkaldt næse for hendes rolle i Minksagen.

Et flertal bestående af regeringen og dens støttepartier giver statsminister Mette Frederiksen (S) en næse for hendes rolle i Minksagen.

En næse er et udtryk for, at et flertal i Folketinget udtaler kritik, men det har ingen praktiske konsekvenser.

Samtidig med at flertallet giver en næse til statsministeren, konstateres det også, at der ikke er grundlag for en rigsretssag mod statsministeren.

Næsen er en følge af beretningen fra Minkkommissionen, der blev præsenteret i sidste uge.

Adspurgt om statsministeren, hvad statsministeren skulle have gjort anderledes, svarer Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund:

- Nu lægger statsministeren op til at ændre en række processer. Derfor mener vi, at næsen er det relevante redskab. For det er en proceskritik. Det er netop ikke et spørgsmål om, at der er foregået noget uagtsomt eller forsætligt.

Spørgsmål: Mener du, at statsministeren har begået fejl?

- Nej, jeg mener, at statsministeren har et overordnet politisk ansvar for det forløb, der har været.

Også tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) modtager kritik for sin rolle.

Teknisk set er der tale om en indstilling fra Granskningsudvalget, der er et underudvalg til Udvalget for Forretningsorden.

Indstillingen indeholder dog opbakning fra et flertal, og derfor skal den blot formelt vedtages af Udvalget for Forretningsorden.

Oppositionen støtter ikke op om indstillingen og næsen, fordi partierne i oppositionen mener, at uvildige advokater skal vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag mod statsministeren.

Minkkommissionen fandt, at regeringen på et pressemøde, hvor den oplyste, at alle mink i Danmark skulle aflives, havde udført "grov vildledning" af offentligheden og minkavlerne.

Der var nemlig ikke hjemmel til at kræve alle mink aflivet.

Statsministeriet fik i beretningen kritik for at have skabt en forceret proces, som ministeriet burde have indset øgede risikoen for fejl.

Minkkommissionen skulle som vanligt for kommissioner ikke tage stilling til politikernes ansvar. Kun embedsmændenes.

Politikernes ansvar er op til Folketinget.

/ritzau/

Opdateret klokken 09:58

 

Faktaboks

Det betyder en politisk næse

  • En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger.
  • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.
  • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.
  • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
  • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor et flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".
  • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

Kilder: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle