Landboformand: Regeringen skal tage ansvar for mink-sagen

I et demokratisk land skal vi stille krav til at regeringen overholder grundloven, og til at politikerne ikke holder hånden over hinanden, mener formand for Landboforeningen Vestjysk.

Minkkommissionens rapport konkluderer, at statsministeren gav en vildledende ordre om aflivning af alle mink 4. november 2020, at statsministeriet forcerede processen, og at ordren var klart ulovlig. 

Den ulovlige ordre kostede et helt minkerhverv levebrødet, og mange familier mistede livsværket. Men hvilke konsekvenser får det for statsminister Mette Frederiksen og regeringen?

Sådan spørger formand for landboforeningen Vestjysk, Søren Christensen. Han mener, at regeringen og statsministeren siden rapporten blev offentliggjort har praktiseret ansvarsfraskrivelse i højeste grad. 

- Alle borgerne i Danmark, ikke mindst i landbruget, lever efter love og regler og demokratiske værdier. Vi kan ikke acceptere samtidig at have en regering, der ser stort på grundloven og på egen hånd tager ulovlige beslutninger, og bagefter fraskriver sig ansvaret og siger, at de ikke vidste, det var ulovligt, siger Søren Christensen og fortsætter:

- Når man har magten, har man også en pligt til at være velinformeret og tage ansvar. Det gælder både regeringen og de embedsmænd, som jo er hele rygraden i det politiske system, og som i denne sag fuldstændig har fejlet i deres opgave i at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert.

Må selv tage ansvar

Han understreger, at han godt ved, at situationen i november 2020 var svær for alle involverede. Og at der skulle tages handling.

Men han mener hverken at regeringen var samarbejdsvillig eller interesseret i at finde en ordentlig løsning sammen med landbruget og eksperter. 

-  I en meget snæver kreds tog man derimod egenhændigt nogle ulovlige beslutninger, som har haft fatale konsekvenser for minkerhvervet. Så må man i den snævre kreds også selv tage ansvaret for beslutningerne, mener Søren Christensen

Samtidig fastslår han, at han mener, at når et flertal i folketinget ikke bakker op om en uvildig advokatundersøgelse af kommisionsberetningen, så holder politikerne hånden over hinanden, og det er ikke acceptabelt.

Han mener, at støttepartierne også har et stort ansvar for at love og regler overholdes. Men at det ser ud som om, at ingen tør stå ved ansvaret af frygt for ikke at blive genvalgt. 

- Den her gang ramte regeringens lovbrud minkavlerne, men hvem rammer det næste gang? Hvis vi ikke kan opretholde vores demokrati og overholde love og regler, ender vi jo som det vilde vesten, og det er der ingen, der ønsker, siger Søren Christensen og tilføjer: 

- Mette Frederiksen sagde til os, at vi bare skulle leve med det. Så bør hun også selv leve med, at hun ikke skal være statsminister i fremtiden. 

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle