Kommission forkastede Mette Fs forsvar

Minkkommissionen forkastede ubønhørligt Statsministeriets meget velforberedte forsvar om, at ansvaret for miseren om manglende lovhjemmel alene lå hos Fødevareministeriet. Og den brede placering af ansvaret er vigtig, lyder det blandt andet fra L&F og Danske Minkavlere.

Undervejs i afhøringerne i Granskningskommissionen i et velbesøgt retslokale på Frederiksberg har tilhørerne næppe på noget tidspunkt kunnet være i tvivl om, hvordan statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef Barbara Bertelsen så på placeringen af ansvar i sagen om den manglende hjemmel til at aflive alle mink.

Hvis det stod til dem – og det har de brugt mange vendinger på at forklare og dokumentere – lå ansvaret for det manglende lovgrundlag alene hos Fødevareministeriet. Vi har ministerstyre i Danmark, og det er ressortministeriet, der står med det retlige ansvar, har det lydt i forskellige vendinger.

Men den argumentation forkastede Minkkommissionen ubønhørligt, da den forleden afleverede sin beretning til Folketinget.

Og ifølge formand for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, var det vigtigt og meget rigtigt, at kommissionen bredte ansvaret ud på så mange ministerier.

For ham er det en af de vigtigste ting, der kan komme ud af det langstrakte og grundige granskningsforløb, at det aldrig nogensinde gentager sig og rammer andre erhverv.

- Jeg håber, at alt det her gør, at der bliver rettet op på den måde, man træffer beslutninger på, så ingen andre bliver udsat for den behandling i fremtiden, siger han.

Således placerer beretningen fra Minkkommissionen ansvaret for den beslutning, der blev truffet i huj og hast på et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020, på Miljø- og Fødevareministeriet, der får den kraftigste kritik, og Justitsministeriet og Statsministeriet. Rapporten fastslår, at Statsministeriet tog en styrende proces, og at Miljø- og Fødevareministeriet flere gange blev koblet af processen.

Mette Frederiksens melding på pressemødet 4. november 2020, som mange minkavlere hørte som en direkte ordre om af aflive alle mink, var at betegne som grov vildledning, fastslår beretningen. Den vurderer dog samtidig, at der ikke er grundlag for at konkludere, at statsministeren kendte til den manglende hjemmel.

Kunne opfattes som påbud

Kommissionen fastslår også, at det var forståelligt, at minkavlerne opfattede beskeden på pressemødet som et påbud, selv om en række vidner under afhøringerne i minkkommissionen holdt fast i, at der ikke var tale om en ordre.

Konsekvensen af den brede fordeling af ansvaret betyder også, at kommissionen meget opsigtsvækkende ser et grundlag for diciplinærsager i forhold til en række højtplacerede embedsfolk som departementschefer som Barbara Bertelsen, Henrik Studsgaard og Johan Kristian Legarth samt rigspolitichef Thorkild Fogde.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, er tilfreds med, at ansvaret blev bredt ud til en stribe ministerier og ikke kun endte som et ansvar placeret i Miljø- og Fødevareministeriet.

- Der var jo netop mange ministerier involveret i beslutningen. Jeg håber, at hele denne proces gør, at der bliver rettet op på den måde, man træffer beslutninger på, så der aldrig er andre, der bliver udsat for den dybt urimelige behandling, siger han.

Søren Søndergaard betegner hele forløbet som en skamplet på vores demokrati.

- Jeg håber, at man som ansvarlige politikere skal kigge hinanden dybt i øjnene og sørge for, at det aldrig sker igen, siger han.

Hvad der komme til at ske nu, afhænger af politikerne på Christiansborg. De blå partier vil have en advokatundersøgelse, der ser på ministrenes ansvar, men et flertal for en undersøgelse kræver, at et af partierne i rød blok er med. Indtil videre peger pilen især på De Radikale, hvor flere personer i baglandet har talt for en advokatundersøgelse.

Politisk ordfører Andres Steenberg ville torsdag eftermiddag ikke udelukke noget:

- Der er ikke truffet nogle konklusioner. Heller ikke om en advokatvurdering. Det vil vi træffe beslutning om i de kommende dage, sagde Andreas Steenberg.

Husk familierne

L&F-formand Søren Søndergaard minder i øvrigt alle om, midt i de politiske fægtekampe, der er opstået i kølvandet på rapporten, at hele sagen i bund og grund handler om mennesker, der mistede deres livsgrundlag.

- Midt i det høje politiske spil er det vigtigt at huske på, at der sidder familier rundt i hele landet, som mistede alt, hvad de havde arbejdet med i generationer med et fingerknips, siger han.

- Det er dem, vi alle sammen tænker på og føler med, siger han.

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle