Rentefald eneste rigtige lyspunkt i corona-krise

Den verdensomspændende frygt for smitte med corona-virus kan få fødevare-priserne til at falde, selv om alle fortsat skal have mad.

Den gode nyhed først. Corona-krisen har fået flere centralbanker til at sænke renterne og har sendt markedsrenterne ned i historisk lave niveauer. Midt i alle ulykkerne, der i øjeblikket vælter ind over os, er lige præcist det utilsigtede rentefald en kærkommen håndsrækning til danske landmænd.

»Udsigten til økonomisk krise har presset realkreditrenterne ned på historisk lave niveauer. De meget lave renter gør det ikke alene billigt at servicere gælden, det holder også hånden under jordpriserne«, fortæller cheføkonom i L&F, Frank Øland.

På den positive side tæller også lavere energipriser. Det er godt for mange virksomheder og også landmænd. Kina er stor energiimportør, så det giver lidt velkommen hjælp til genstart af den kinesiske økonomi. Ud over de lavere renter og lavere energipriser, der skyldes et sammenbrud i en olieprisaftale og ikke coronavirus, er det dog ikke let at finde lyspunkter i den nuværende situation.

Stød til verdensøkonomien

»Min bekymring er, at vi kan komme til at se nedlukninger som det, vi nu ser Italien, en række andre steder. De økonomiske konsekvenser af det vil være betydelige«, fortæller Frank Øland.

»Dertil kommer, at der har været en større korrektion på aktiemarkedet, som i sig selv vil dæmpe væksten mærkbart. Den samlede effekt er meget usikker, men det står klart, at det bliver det største negative stød til global økonomi siden finanskrisen«.

Hvis man ser specifikt på landbrugets situation, medfører coronavirussen både, at der kommer en mindre efterspørgsel efter kød, men også et mindre udbud. Derfor er effekten på priserne ifølge Frank Øland heller ikke entydige:

»Der spises mindre på restauranter, caféer og kantiner, hvilket normalt betyder lavere kødforbrug og især et lavere forbrug af udskæringer af oksekød«.

»Det er imidlertid en ekstraordinær situation, som vi ikke rigtig har prøvet før. Det kan være, at der laves lidt bedre mad i hjemmene end normalt, når man ikke kan eller vil gå ud at spise, og derfor gerne vil forkæle sig selv lidt derhjemme«, forklarer Frank Øland.

»Derfor er det muligt, at efterspørgslen efter oksekød ikke rigtig bliver ramt. Lige nu ser vi dog en vigende efterspørgsel efter oksekød i Italien. Eksporten af gris til Italien ser til gengæld ud til at være upåvirket. Det er stadig den store efterspørgsel fra Kina pga. afrikansk svinespest, der holder prisen på gris oppe på verdensmarkedet«.

Der, hvor den enkelte landmand kan blive ramt hårdest, er, hvis forarbejdningsvirksomheder bliver helt eller delvist ramt af karantæne, så det kan blive svært at komme af med al mælken, grisene og lignende.

Aflyst pelsauktion

Kopenhagen Fur har allerede aflyst en auktion, og der er stor risiko for, at de også må aflyse den næste. Pelsavlerne får derfor ikke solgt deres skind, og det presser naturligvis deres likviditet.

»Det er ved at udvikle sig til en ganske alvorlig situation for minkavlerne«, fastslår Frank Øland.

Faktaboks

Krise: En verden i corona-virussens klør

  • FAOs fødevarepriser viser et lille fald i februar, hvor det bl.a. er vegetabilske olier, der trækker ned. Der er også tegn på, at mejeripriserne bliver presset lidt ned globalt på grund af lavere efterspørgsel fra Kina.
  • I starten af ugen faldt olieprisen næsten 25 pct. Lavere oliepriser presser fødevarepriserne ned, da lavere oliepriser gør det mindre rentabelt at producere biobrændsel.

Kilde: Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle