Så er minkaftalen på plads: Sådan skal milliarderne fordeles

Der er faldet en aftale på plads for erstatningen til minkbranchen.

Efter måneders forhandling er der endelig faldet en aftale på plads for minkbranchen.

Aftalen blev indgået mandag aften mellem regeringen, Venstre, SF, Liberal Alliance og Radikale Venstre.

Det betyder, at minkavlerne nu kan få udbetalt tempobonus samt starte processen med at finde ud af, hvad deres virksomheder er værd.

Det skal ske via ekspropriation.

Fordi det kræver individuelle vurderinger, har regeringen sat et spænd op for, hvad det kommer til at koste staten at erstatte minkbranchen.

Spændet for statens estimerede udgifter på mellem 15,5 og 18,7 mia. kr. ifølge aftalen.

her er udgifterne 

Aftalen er udformet således, at minkavlerne får erstatning for 10 års fremtidig drift, hvilket sniger sig op på knap ni mia. kr.

Inklusiv erstatning for aflivede, ikke pelsede dyr i 2021 samt lukkeomkostninger skal minkavlerne have mellem 10,8 og 11,8 mia. kr.

Følgeerhvervet står til at modtage mellem 3,1 og 4,1 mia. kr. 

Derudover kommer nedrivning af produktionsanlæg, som kommer til at ligge på mellem 1,5 og 2,7 mia. kr. 

Her er i øvrigt værd at bemærke, at der er afsat yderligere 100 mio. kr. til at gennemføre taksationskommisioner til alle minkvirksomhederne.

Undervejs i forhandlingerne er grænsen for, hvor meget af følgeerhvervenes omsætning, der skal være relateret til minkbranchen, blevet sænket fra 80 til 50 pct.

minkavlere har løftet stor opgave

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) siger i en pressemeddelelse, at han er glad for, at aftalen nu er kommet på plads.

"Jeg er glad for, at vi efter vanskelige forhandlinger kan præsentere en god og bred aftale, som giver minkavlere og følgeerhverv en god mulighed for at komme videre. Minkavlerne har løftet en stor opgave for folkesundheden og det fælles bedste, og med denne aftale er vi endnu et skridt tættere på at kunne udbetale en fuldstændig erstatning", siger han.

Han bliver suppleret af fungerende finansminister Morten Bødskov (S):

"Vi har indgået en bred aftale, som sikrer minkavlerne og de berørte følgeerhverv fuld og fair erstatning. Nu kan avlere, ansatte og lokalsamfund begynde at se fremad".

flere partier står udenfor

Det er som nævnt ikke alle partier, der er med i aftalen.

På Twitter skriver Konservatives Rasmus Jarlov, at det ikke lykkedes at få en dvaleordning, og derfor står partiet udenfor aftalen.

Enhedslisten er heller ikke med i aftalen, da erhvervet ville få for mange penge, mener erhvervsordfører Victoria Velasquez.

"(...) den nye model, der er flertal for nu, giver simpelthen for voldsom en erstatning, til at vi kan stå inde for det", lyder det i et citat fra ordføreren til Jyllands-Posten.

Heller ikke Dansk Folkeparti og Alternativet er med i aftalen.

Opdateret kl 21:07

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle