Skader i landbruget hvert nytår: Sådan sikrer du dig

Der sker ulykker ved landbrug hvert år ved nytår, advarer Topdanmark.

Du husker måske den slemme ulykke for to år siden, hvor en vildfaren raket fløj ned i en udluftningskanal og antændte brændbart isoleringsmateriale, støv og halm på loftet.

Op imod 50 grise omkom i flammerne, og det kostede en halv million at reparere skader på bygninger, foderanlæg med mere.

I år er 1500 bigballer gået op i røg, fordi nogle personer har fyret fyrværkeri af to meter fra halmstakken, ligesom en lade til 4-5 mio. kr. formodentlig gik op i røg på grund af fyrværkeri ifølge Topdanmark.

Ifølge agronom Svend-Anker Worm, Topdanmark Landbrug, er der hvert år skader i landbruget, og man aldrig gardere sig 100 pct. mod denne slags skader - men man kan gøre meget for at forebygge dem.

Sikkerhedsbriller og afstand

Først og fremmest skal man sikre sig selv og dem, som er samlet omkring en for at se fyrværkeri. Alle bør have sikkerhedsbriller på, og der skal være god afstand mellem fyrværkeriet og tilskuerne.

Styrelse: Behovet for målrettede efterafgrøder mindskes i 2018 22. november · 15:26

"De skader vi typisk har er når folk er meget tæt på og bliver lidt kåd. Det er eksempelvis en raket, der ryger op i tagskægget," siger Svend-Anker Worm.

Solid base

Den, som antænder fyrværkeri, skal sikre, at det sker fra en solid og stabil base, for eksempel en nedgravet flaske eller en metalrape, som er er presset ned i jorden.

Tag ingen chancer

"Det er også vigtigt, at fyrværkeri ikke antændes i nærheden af brandfarlige materialer og bygninger med udliftningskanaler og andre åbninger til loftrum og lignende. Brug din sunde fornuft og lad være med at tage chancer," siger Svend-Anker Worm.

Godt nytår, ønskes du af LandbrugsAvisen. Pas på jer selv og dyrene.

GODE RÅD OG AFSTANDKRAV VED ANVENDELSE AF RAKETTER OG FYRVÆRKERI

  • Sikkerhedsafstande: Overhold den sikkerhedsafstand, der står på dyrværkeriet. Den gælder for dig og tilskuerne. 
  • Pas også på omgivelserne: Ved affyring af raketter er afstandkravet 200 meter til bygninger md let antændeligt tag, brændbare oplag og brændbar vegetation. Desuden må raketter ikke anvendes nærmere end 10 meter fra en bygningsåbning, for eksempel vinduer eller døre. 
  • Fyrværkeri må ikke bruges nærmere end 100 meter fra en landbrugsejendom med dyrehold, en hundekennel eller et område med udegående dyr.
  • Fyrværkeri må desuden ikke anvendes nærmere end 100 meter fra en bygning med let antændeligt tag, for eksempel stråtag. Samme afstandskrav gælder i forhold til halmstakke, brændebunker og anden opbevaring af let antændeligt materiale. 100 meter-grænsen gælder også ved nåletræsbevoksninger, lyngheder og andre typer af brændbar bevoksning.
  • I blæsevejr fordobles afstandene i vindretningen, både for fyrværkeri generelt og for raketter.
  • Lokalt kan kommunen helt forbyde brug af fyrværkeri i et område eller fastsætte særlige afstandkrav, for eksempel på grund af tørke eller i nærheden af virksomheder med en særlig risiko.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu