Skal staten blande sig i, hvad du spiser?

Landbrug og Fødevarer er repræsenteret på Folkemødet på Bornholm, og den første debat i L&F teltet handlede om, hvorvidt staten skal have lov til at blande sig i, hvad danskerne putter i munden. Et spørgsmål med delte meninger, men en debat der manglede at diskutere landbrugets rolle i danskernes mad.

Skal vi have lov til at æde os ihjel? Det spørgsmål blev stillet torsdag i L&F’s telt på Folkemødet i Allinge på Bornholm. Og på fremmødet kunne det se ud til, at mange havde lyst til at få svar på spørgsmålet. Teltet var i hvert fald propfyldt, hvor man også kunne komme lidt ind i skyggen, for solskinsøen levede i allerhøjeste grad op til navnet.

Til at debattere spørgsmålet, havde L&F inviteret Lars Seier Christensen, direktør i Saxo Bank, Signe Wenneberg, journalist og forfatter, direktør i Netto, Claus Juel-Jensen og selvfølgelig administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup. Grænsen mellem den løftede pegefinger og de gode intentioner om at få danskerne til at leve så sundt, at samfundet kan skrue ned for sundhedsudgifterne dannede ramme om debatten. Man kunne argumentere for, at fødevareminister Dan Jørgensen manglede, men ministeren fyldte på dagen 40 år, og må formodes at fejre den hjemme.

Debatten blev hurtig drejet ind på spørgsmålet om, om det er for dyrt at leve sundt. De deltagende debattører kunne alle sammen blive enige om, at momsen på frugt og grønt skulle fjernes, men der sluttede enigheden også.

For mange børn med diabetes

Specielt Lars Seier Christensen og Signe Wenneberg var dybt uenige om, hvorvidt staten skulle blande sig. Signe Wenneberg fortalte, at hendes søn har diabetes 1, og hun derfor har opholdt sig meget på hospitaler. Her har hun set, hvordan 14-årige børn med diabetes 2 kom ind og ud af hospitalet, fordi der manglede resurser i hjemmet. Hun mente derfor, at staten skulle have mere kontrol, og der skulle mere rådgivning og oplysning til. Det kunne direktør i Netto, Claus Juel-Jensen give hende ret i.

Han var også manden, der efterlyste mere økologi. Som direktør i Netto har han set, hvordan danskerne køber mere og mere økologi, og efterspørgslen vil, ifølge ham, stige i fremtiden. Han kom dog med en lidt for kæk kommentar om, at det var sundere, og den skød Karen Hækkerup ned med det samme.

Og Hækkerup, som var repræsentant for fødevareindustrien opfordrede til, at man brugte sin sunde fornuft, og lærte at nyde maden i stedet for altid at være på kur. Claus Juel-Jensen opfordrede Karen Hækkerup til, at man slog et slag for at gøre mere ved kvaliteten af danske råvarer, men den kommentar kunne direktøren for L&F slet ikke forstå. ”Kvaliteten er i top. Dem vi kan eksportere til, i forhold til Europa, ligger vi foran, og endda pænt i top. Blandt andet Arla har været gode til at fokusere på kvalitetsvarer, men når man kommer rundt, blandt andet i Netto, så står varerne ikke på hylderne.”

Stor interesse fra tilskuerne

De mange tilskuere til debatten fik også lov til at stille spørgsmål, og her lå fokus på maden til de ældre borgere. Flere påpegede, at man ikke kunne tillade sig at servere syv dage gammel mad for vores ældste generation, og her burde staten have lov til at blande sig.

Der var mange tilskuere, der havde hånden oppe, men desværre varede debatten ikke mere end 45 minutter, og derfor blev det ikke til så mange spørgsmål. En enkelt ville gerne vide, om ikke staten skulle blande sig i spørgsmålet om antibiotika i svinekød. En skarp Karen Hækkerup kunne fortælle, at Danmark er et af de lande, der bruger mindst antibiotika, og det spørgsmål ville blive uddybet, da arrangementet bagefter handlede om MRSA.

Alt i alt var det en spændende debat, dog uden et særlig fokus på de landmænd i Danmark, der producerer vores madvarer, og det var en skam, for Karen Hækkerup var varm, og kunne have fortalt i timevis, hvor godt de gør det.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle