Slagelse-landmand sælger hø over hele verden

Dansk enghø eller frøgræshalm er en værdsat vare til eksport, mener Karl Erik Larsen, som sælger dansk hø til kunder i Tyskland, Holland og Mellemøsten.

Det er ikke bare hø og halm!

Karl Erik Leander Larsen, indehaver af Tronagergaard ved Slagelse, slår det fast flere gange i løbet af vores samtale.

Han har mere end 25 års erfaring med at købe og sælge hø og halm fra såvel danske som udenlandske landmænd og ved om nogen, hvad godt hø er.

»Og det ved landmændene også godt«, skynder han sig ærbødigt at tilføje.

Forklaringen er relativt simpel - man kan nemlig ikke gøre noget om, når det handler om hø, halm og sågar wrap.

»Man har ét skud i bøssen. Vi kan ikke åbne ballerne igen og starte forfra«, fortæller Karl Erik Larsen, som i løbet af et år køber og sælger op mod 15.000 ton halm og hø.

»Jeg har lige læsset et læs enghø her fra 4200 Slagelse, som skal ned til en foruragehandler i Holland og Tyskland. Han sælger det videre til folk med heste og kaniner«, fortæller Karl Erik Larsen.

Kan spore hvert strå

At det ikke bare er tomme ord, det med det gode hø og halm, kan Karl Erik Larsen bevise.

Som en anden fødevareproducent underlagt krav om sporbarhed er han nemlig GMP-certificeret, hvilket vil sige, at hver eneste balle hø, halm eller wrap kan spores tilbage til landmanden.

»Får vi en klage på en sending, kan vi gå tilbage til landmanden eller transportøren. Når enghøet lander i Holland, kan foruragehandleren se, hvornår det er læsset her og kørt på motorvejen«, forklarer Karl Erik Larsen.

Han så gerne, at flere får øjnene op for mulighederne i at producere hø og halm til salg, og nævner som eksempel, at frøgræshalm ikke nødvendigvis skal afbrændes, men at det kan indsamles og marken efterfølgende gøres vinterklar ved hjælp af afgræsning med får eller maskine.

»Det er en ekstra indtægt frem for at snitte halmen eller brænde den af. Og mange bække sm, kan øge indtjeningen«, forklarer han, som selv driver 330 hektar planteavl ved siden af salget af hø og halm.

Halm, sådan næsten

Trods 25 år i branchen arbejder Karl Erik Larsen stadig med produktforædling. Det er det særlige kentucky-hø et bevis på.

Høet er frøgræsstængler, som ikke har været igennem en mejetærsker. Frøgræsset høstes på roden med et hævet skærebord, så stænglerne står tilbage. De slås af og presses i 15 kg tunge baller til det særlige hø.

Et andet bevis er fremstillingen af halmpiller hos samarbejdspartneren TH Biostrø ved Kjellerup. Halmpillerne varmebehandles og sælges som strøelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle