Smitten fortsætter: 12 nye minkfarme ramt af corona siden fredag

I alt 76 minkfarme er nu smitte med coronavirus, det meddeler Fødevarestyrelsen, der nu også redegør for forklaringen bag de 7,8 km sikkerhedszone.

Antallet af smittede minkfarme stiger dag for dag.

Siden fredag er yderligere 12 minkfarme testet positive for covid-19 eller coronavirus.

Dermed er det samlede antal af smittede farme oppe på 76, mens 56 farme er under mistanke. Det viser en opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Fredag var 64 farme konstateret smitte, mens 54 var under mistanke. Der kommer altså løbende både flere smittede farme til og flere under observation.

Fødevarestyrelsen og sundhedsmyndighederne udtaler i en pressemeddelelse bekymring for den hastige stigning i smitten. Det er dog stadig uvist, hvordan smitten spredes, forklarer Fødevarestyrelsen:

"Sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen ved endnu ikke nok om covid-19 til at kunne fortælle, hvordan og hvorfor virusset kommer ind på farmene, og hvad smitterisikoen er for samfundet. Smitteopsporingen på nogle minkfarme tyder dog på, at mink er blevet smittet af mennesker, som har covid-19. Samtidig ved vi, at mink er særligt modtagelige over for covid-19. Derfor er det utroligt vigtigt, at alle, som er på en minkfarm, bruger særlige værnemidler", siger Nikolas Kühn Hove.

Antal fordoblet i by

Lokalt på Gjøl, hvor fødevarestyrelsen startede aflivningen op, er antallet af smittede steget fra 7 farme i fredags til nu 13 farme.

Gjøl er en del af Jammerbugt Kommune. Det er den tredje hårdst ramte kommune, hvis man ser på antallet af smittede farme.

I Frederikshavn er 18 minkfarme konstateret smitte, og i Hjørring er 30 farme ramt.

På kortet kan man se de 36 minkfarme, der er Gjøl, pr. 12. oktober 2020. De grønne markeringer er farme fri for smitte, de gule er mistænkt for smitte, og de røde er konstateret smittet med corona. 

Det anslås over 150 besætninger skal slås ned, hvilket ifølge Tage Pedersen løber op i omrking 4,5 mio. mink.

Forklaring på de 7,8 km

I en pressemeddelelse redegør Fødevarestyrelsen nu desuden også for baggrunden for sikkerhedszonen på 7,8 km. Alle minkfarme, der ligger inden for denne zone af en smittet farm, skal nemlig også aflives, selvom der ingen smitte er på farmen.

"Statens Serum Institut og Københavns Universitet har analyseret risikoen for smittespredning fra minkfarm til minkfarm. Tallene viser, at de indbyrdes afstande mellem de første 20 smittede farme i to nordjyske kommuner, i 19 ud af 20 tilfælde var inden for en radius af 7,8 km. Det er udtryk for, at risikoen for smittespredning til andre minkfarme i nærheden er meget stor", siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove og uddyber:

"Minkavlerne er havnet i en forfærdelig situation, som vi i Fødevarestyrelsen har stor forståelse for. Men med den hastighed, som vi kan se, at smitten spreder sig mellem minkfarmene i Jylland, er vi nødt til at aflive minkene hurtigst muligt, så vi undgår, at smitten spreder sig til flere farme i områderne og i værste fald videre til mennesker", fortsætter han.

Fødevarestyrelsen får bl.a. hjælp fra politiet, Beredskabsstyrelsen, Forsvaret, Landbrugsstyrelsen og Naturstyrelsen til aflivningsarbejdet.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle