Socialdemokrater inviteret med ind i vigtige landbrugsforhandlinger

Socialdemokratiet tygger i disse dage på et udspil fra regeringen om fremtidens målrettede miljøregulering af landbruget.

Efter mange opfordringer fra Socialdemokratiet har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) åbnet for, at Socialdemokraterne kan blive inddraget i forhandlingerne om fremtidens målrettede miljøregulering af landbruget.

Konkret var Simon Kollerup, miljø- og landbrugsordfører for Socialdemokratiet, i denne uge inviteret med til et indledende møde med partierne bag landbrugspakken (regeringspartierne V, LA og Kons, samt DF).

Med fra mødet tog Simon Kollerup et større materiale om det overordnede grundlag, de fire partier fra blå blok allerede har samlet sig om.

Det skal han nu have tygget igennem og formentlig uddybet gennem en række spørgsmål og svar, inden han beslutter, om Socialdemokratiet kan se en mulighed for, at være med i den politiske aftale, som forhandlingerne skal munde ud i.

Stille og roligt

»Det var et møde, der forløb stille og roligt og hyggeligt. Nu skal Simon Kollerup have en chance for at sætte sig ordentligt ind i det ret omfattende materiale. Jeg går da ud fra, han vil stille en masse spørgsmål«, siger Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti.

»Så må vi se, hvad han siger, når vi mødes igen i næste uge.«

Erling Bonnesen, miljø- og landbrugsordfører for Venstre, bekræfter.

»Jeg kan bekræfte, at der i øjeblikket foregår sonderinger og drøftelser med Simon Kollerup med henblik på at finde ud af, om der er mulighed for, at S kan være med i en aftale om målrettet regulering. Det bliver p.t. afprøvet helt konkret,« siger Erling Bonnesen.

De første to år

Ifølge Lise Bech er der lagt op til, at S skal acceptere at tage udgangspunkt i det grundlæggende oplæg, de fire blå partier har udarbejdet.

Men det betyder ikke, at Socialdemokraterne ikke vil få mulighed for at sætte fingeraftryk på en politisk aftale.

Det er en del af oplægget, at det, partierne skal forhandle en aftale om, handler om de første par år - det vil sige til og med 2019.

Hvad der derefter skal ske, skal koordineres med arbejdet med tredje generation af vandplanerne, hvor regeringen er indstillet på, at inddrage al ny viden.

»Jeg er fortrøstningfuld og håber meget, de kommer med. Det vil være det bedste for en aftale, så vi får noget ro og stabilitet for erhvervet,« siger Lise Bech.

Radikale ikke inviteret

Det Radikale Venstre er indtil videre ikke inviteret med i kredsen af partier, der skal forhandle målrettet regulering.

Dermed er de to partiers parløb fra forhandlingerne om landbrugspakken, som de sammen forlod i de afsluttende timer i december 2015, tilsyneladende slut.

Ida Auken, Rad., har ellers også givet udtryk for ønsker om at være med.

Men det er Socialdemokraterne, det er vigtigt at få med, mener Lise Bech, Dansk Folkeparti.

»Radikale er ikke så vigtige for en aftale. Det er S, som det store parti.«

Det er ikke lykkedes LandbrugsAvisen at træffe Simon Kollerup for en kommentar.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle