Stigende temperaturer kvæler den globale hvedeproduktion

Ny forskning vurderer, at den globale hvedeproduktion vil falde seks procent for hver grad, temperaturen stiger.

De store forandringer i klimaet, der sker som følge af den globale opvarmning, påvirker ikke bare temperaturerne i verdenshavene, men også hele fremtidens fødevareproduktion. Det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA).

En ny undersøgelse, som er lavet af en gruppe forskere fra bl.a. Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, har således kunnet dokumentere, at en temperaturstigning på bare en grad bidrog til et fald på seks procent i den globale hvedeproduktion.

"Vi er nu langt mere sikre på, at temperaturstigninger har betydning for hvedeproduktionen. Problemet er væsentligt større end først antaget, og nogle steder kan det gå helt galt. Hvis temperaturen kommer op over 30 grader, kan det blive meget svært overhovedet at opnå et udbytte," siger Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Udbytterne falder allerede nu

Forskerne har med udgangspunkt i 30 modeller, som bruges til at beregne hvedens udbytte under forskellige forhold, undersøgt, hvordan udbytterne globalt er faldet over tid og til at fremskrive, hvordan det kommer til at gå fremover. 

"Det viser sig, at temperaturstigninger allerede er et problem de steder i verden, hvor temperaturen i forvejen er høj, og klimaet tørt. Det er også her, de fremtidige fald vil være størst," siger Jørgen E. Olesen og bemærker, at en lignende effekt også vil ses i mange andre kornarter. 

Professoren anslår, at temperaturen vil stige mindst en grad i løbet af de næste 30 år. Selvom han ikke mener, at vi kan undgå et fald i udbyttet, foreslår han, at man undersøger mulighederne for at forædle bedre sorter, der kan tolere fremtidens klima. 

Faktaboks

De væsentligste årsager til fald i udbytterne ved stigende temperaturer: 

  • Afgrøden modner for hurtigt, og det gør vækstperioden for kort.
  • Under blomstring bliver hvedens blomster sterile, hvilket medfører, at der kommer for få kerner.
  • Efter blomstring kan det også få de blade, der skal lave den livsnødvendige fotosyntese, til at visne.
  • Fordampningen stiger, hvilket øger problemet med vandmangel.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle