Stor kinesisk gårdejer i Danmark begæret konkurs

En af landets 10 største producenter af minkskind er under konkursbehandling.

En kinesisk investors eventyr som minkavler i Danmark kan gå hen at blive en kort fornøjelse.

Blot seks år efter kineserne købte den første farm og siden købte yderligere to og byggede en fjerde farm, er det kinesisk-ejede selskab Viking Mink A/S begæret konkurs.

Da kineserne etablerede sig i Danmark i 2011, var det kronede dage for alle i minkbranchen. Med skindpriser på over 500 og 600 kr. i 2012 og 2013 og en produktionsudgift på omkring 250 kr. pr. skind var det næsten umuligt ikke at tjene kassen på at være minkavler dengang.

Men siden er det gået ned ad bakke. Efter toppen i 2013 faldt prisen på minkskind og nåede en foreløbig bund i år og sidste år med priser på blot 262 og 235 kr. for et skind.

Konkursdekretet for Viking Mink A/S blev afsagt i Skifteretten i Holstebro 27. oktober. Over 90 procent af aktierne i selskabet ejes af Soraway Holdings Limited Hong Kong. Desuden ejer den forhenværende danske direktør for selskabet, Søren Palsgaard Pedersen, under fem procent af aktierne.

Sælges som ’going concern’

Med de nuværende 18.000 tæver og en produktion på mellem 100.000 og 110.000 skind om året er Viking Mink formentlig blandt de 10 største producenter af minkskind i Danmark.

Tre af Viking Minks farme ligger ved Thisted, den fjerde ligger ved Løgstør. Ifølge LandbrugsAvisens oplysninger står selskabets farm på Snejstrupvej i Thisted tom.

Advokat Trine Hasselbalch fra advokatfirmaet DLA Piper i Århus er udpeget som kurator for konkursboet. Hun fortæller, at farmen drives videre og, at minkene passes af de hidtidige ansatte i tæt samarbejde med panthaverne og hovedkreditorer.

»Vi opretholder normal drift på farmen, og vi er ved at skabe os et overblik over selskabet med henblik på et salg som ’going concern«, siger Trine Hasselbalch, der har fået henvendelser fra flere potentielle købere.

»Vi mærker en stor interesse for farmen, og det er meget positivt på et tidspunkt, hvor økonomien ellers ikke er så god«, siger hun.

Efter alt at dømme er det formentlig et sammenfald af uheldige omstændigheder, der ligger bag konkursbegæringen.

I 2016 blev tre af selskabets farme saneret for sygdommen plasmacytose. Udgiften til en sanering på farme med samme størrelse som Viking Minks løber typisk op i omegnen af én mio. kr. pr. farm.

Samtidig har Viking Mink, ligesom alle andre minkavlere, været ramt af lave priser på minkskind. Tilsammen har det trukket store veksler på selskabets økonomi.

Efter skat fik selskabet i kalenderåret 2015 og i de første syv måneder i alt et underskud på 16,8 mio. kr. I samme periode faldt selskabets egenkapital fra 45 til 28 mio. kr.

Topskind fra Viking

Viking Mink har solgt skind på Kopenhagen Furs auktioner i Glostrup. Mange af skindene har haft absolut topkvalitet, og skindene har opnået ærespræmier ved flere af skindudstillingerne i Herning.

Desuden har Viking Mink i flere omgange solgt avlsdyr til kunder i Kina.

LandbrugsAvisen har forsøgt at få en kommentar fra Viking Minks danske direktør gennem alle årene, Søren Palsgaard Pedersen, men han ønsker ikke at kommentere sagen.

Læs mere om minusser i andre selskaber med kinesisk kapital i LandbrugsAvisen, der udkommer torsdag og fredag.

Faktaboks

Ejere og ledelse af Viking Mink

  • 2011 Viking Mink A/S stiftes. 
  • Bestyrelsen: Har alle årene bestået af Sek Lund Ng (formand), Darren Gar Chun Sang og Søren Palsgard Pedersen.
  • Direktør: Har alle årene været Søren Palsgaard Pedersen. 
  • Aktionærer: Hovedaktonær er Soaraway Holdings Limited, Hong Kong, med over 90 procent af aktierne. 
Desuden ejer Søren Palsgaard Pedersen under fem procent af aktierne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle