Succes på Møn: Sælger 50.000 is om året af mælk fra egne køer

Udvalgt til weekend: Familien Christensen startede i 2012 gårdens ismejeri. I dag kommer ca. 50.000 is-kunder forbi gårdbutikken ved Stege hvert år.

Siden 1997 har Benjamin og Gitte Berner Christensen drevet gården på Møn, en slægtsgård, der kan spores otte generationer tilbage.

Men på grund af faldende mælkepriser og tilbageholdende banker, der satte en stopper for alle planer om udvidelser, blev isproduktion pludselig blev interessant.

Også fordi Gitte gerne ville blive ved med at arbejde hjemmefra, efter børnene var vokset til. Derfor blev en staldlænge, der ikke blev brugt længere, renoveret og ombygget til kontor, ismejeri og gårdbutik.

"Det inspirerende er, at vi får en berøringsflade med folk fra andre brancher end mælkemanden og posten", som Benjamin siger.

Det er mildt sagt gået godt, og i dag kommer ca. 50.000 is-kunder forbi MønIs ved Stege hvert år.

Omlagde for 5 år siden

I 2015 blev mælken til isproduktionen så økologisk.

Arla sendte nemlig brev ud til mælkeproducenterne. Omlægning kunne betale sig, for kunderne efterspurgte mere økologi.

"Jeg snakkede en del med kolleger, der havde lagt om, men jeg tøvede noget i starten. Det ville give lidt mere arbejde med flytning af hegn og så videre. Men i dag er det godt, vi gjorde det. Jeg kan godt lide at arbejde på den måde. Køerne kommer mere ud, og jeg mærker årets gang på en anden måde", siger Benjamin Christensen.

Kvier og goldkøer var i forvejen på græs hver sommer, Det giver også oplevelser for is-køberne at se, at leverandørerne til isen bogstaveligt talt står lige på den anden side af butikken, så både børn og voksne kan se og lugte, at de er på landet.

"Det gælder nogen gange om at se travl ud, for kunderne har altid meget at spørge om, Det er også fint, men det er ikke altid, jeg har tid til at svare alle", fortæller Benjamin, som har fire til at hjælpe med at sælge is i højsæsonen.

Isproduktionen er med økologisk mælk og fløde, men ingredienserne er ikke økologiske. Isen vejer mere, der er ikke kunstige tilsætningsstoffer eller pustet luft ind, og æggeblommer sammen med fløden og den fede mælk gør isen berømt langt ud over Møns grænser.

"Vores besætning er krydset med tre malkeracer, og fra jersey kommer den ekstra fede mælk", fortæller parret, der tilføjer, at de mest populære smagsvarianter er saltkaramel, jordbær og Mønbo eskimo.

Delvis omlægning

Ikke alt på bedriften er økologi. Spørgsmålet om næringsstoffer nagede parret.

160 køer forsyner ikke 420 hektar, så beslutningen blev en delvis omlægning. De arealer, der lå længst væk, blev forpagtet ud i et selskab, der kunne fortsætte konventionelt på deres ejendom på Østmøn. Så det endte med 235 hektar omlægning og 185 hektar konventionelt.

Med fem fuldtidsansatte i landbruget, og en varieret produktion foruden ismejeriet, som Gitte plus medhjælpere står for, er det udfordringen for Benjamin at holde fokus på det, der allerede er i fuld gang.

"Vi sælger også kød og produkter fra andre lokale producenter på Møn i butikken, men vi kan godt udvide butikken", mener de.

Faktaboks

Møn Is

  • Gårdbutik ligger tæt på hovedvejen til Møns Klint
  • Folk tager fotos af køerne, mens de spiser is
  • 20 unge er ansat til at sælge isen i sæsonen
  • 80 pct. af isen sælges herfra
  • Sælges i lokale butikker på Møn

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle