Flere asiatiske svin - skal vi begynde at bekymre os?

Ugen På Spidsen: Kan de høje svinepriser opretholdes, når Kina melder om øget svineproduktion, spørger ugens klummeskribent.

Midt i en forfærdelig tid med coronasmitte, hjemmearbejde og fokus på smittebeskyttelse på gårdene har de høje svinepriser stået lidt i baggrunden, men med de seneste meldinger fra Asien om stigende svineproduktion er der grund til at trække emnet frem fra skuffen igen.

Det er cirka et år siden, at svinepriserne begyndte at hoppe i vejret og gjorde, at 2019 ikke blev endnu et skuffende år, men gik hen og blev et regulært jubelår for de fleste.

Væk var snakken om krise, og mange svineproducenter fik i den grad mod på at blive i sektoren med fornyet energi.

Alle er godt klar over, at opturen er kommet, fordi der er sket en forskydning i udbuddet af svinekød. I denne omgang var og er det særligt Kina, der har været ramt efter udbruddet af afrikansk svinepest i efteråret 2018.

Ko-vending i svineproduktion

Vietnam har også fået sin svineindustri vingeskudt, men begge lande melder nu om en vending i produktionen.

Faktisk har kineserne oplevet stigende sobestande siden september 2019, og dermed kan der langsomt blive sat en bremse i den enormt store eksport af svinekød til Kina, som danske svineproducenter har nydt godt af.

Spørgsmålet er bare, hvor lang tid der går, før Kina er tilbage på et normalt niveau igen, og som uden tvivl vil få noteringen til at falde tilbage fra de jubelniveauer, som danske svineproducenter har vænnet sig til.

Pris-påvirkning

Det er knap et år siden, at der var danske gisninger om, at svineproduktionen i Kina først var tilbage på normalt leje om fire-fem år - det er unægteligt længere ud i fremtiden, end de maksimalt ni måneder fra nu, som kineserne selv stiler efter.

Det er spørgsmålet, hvad man skal tro på - for meldingen om normal kinesisk produktion i 2020, kan meget vel være et kinesisk forsøg på at dæmpe svinepriserne.

Vedholdende problem

Om der er styr på smitten i Kina og Vietnam kan jeg godt tvivl på. I Europa er der nemlig fortsat store problemmer med afrikansk svinepest, og jeg kan ikke lade være med at tænke på Danbred Arges i Rumænien, der bl.a. har danske ejere, som nu både har fået ramt en sobesætning og slagtesvineenhed - trods meget store tiltag for at forhindre smitte på bedriften.

Uanset hvad, så har udbruddet af afrikansk svinepest formentlig toppet i denne omgang, og vi vil se en tilbagevenden til mere normale tilstande i både Kina og Vietnam - spørgsmålet er bare hvornår?

 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle