Klemte pattegrise kan skyldes underafkøling - det kan du gøre

Pattegrisens første to timer efter fødsel har direkte indflydelse på overlevelsen

Hvis du har klemte pattegrise, kan årsagen være underafkøling.

Det påpeger svinerådgiver Helle Hellemann i det seneste nyhedsbrev fra SvineRådgivningen i Herning.

Pattegrisens første to timer efter fødsel har således direkte indflydelse på overlevelsen, se figur 1.

Grisen fødes med samme temperatur som soen, nemlig ca. 39-39,5°C. Herefter afkøles den på få minutter.

Hos de sidstfødte pattegrise falder temperaturen hurtigere de første 30 minutter end hos de førstefødte grise. Det er afgørende for grisens overlevelse, at den får varmet kroppen op til 38°C, samtidig med at den skal tørre, understreger Helle Hellemann.

Når en gris er svag, er der stor risiko for, den bliver klemt ihjel. Typisk vil det i en kassesti med farebøjler ske 12-24 timer efter fødsel og efter 0-12 timer ved løse søer i farestien.
 

Figur 1. Færre overlevende grise ved afkøling af grisene. Kilde: Baxter, EM (2008)

 

Faktaboks

Sådan undgår du klemte pattegrise på grund af underafkøling

  •  42°C i fremløb på gulvvarmen. Åbnes når stalden sættes i blød før vask. God udtørring af stalden, varmekanon på 30°C og fuld ventilation.
  •  22°C i farestalden (sektioneret) fra første so farer, til der mangler 10 procent af faringerne.  21°C ved usektionerede farestalde.
  • 34-36°C i pattegrisehulen og tænd varmelampen dagen før soen farer og luk låget. Brug evt. gardiner.
  •  Vær sikker på at alle pattegrise kommer til yveret og optager råmælk. Notér start på faring, opmærk de førstefødte grise. Flyt dem til ammeso, når de har fået råmælk og gør plads til resten af kuldet. Når grisen optager og fordøjer råmælk, stiger temperaturen med +1°C. 
  • Flyt grise, der ligger uhensigtsmæssigt på kolde spalter eller våd beton.
  • Den friske gris lægges op til yveret. Den stærkt underafkølede gris, der ligner en, der har givet op, sikres først varme. Ved 40°C varme kan grisene stadig have temperaturfald og er grisen stærkt underafkølet, kan det være for sent. Derfor skal der sættes ekstra varme på, hvis man skal have forhåbninger om at opvarme underafkølede grise.
  • Kraftig strålevarme eller rigeligt halm bagved soen giver indtil videre de bedste resultater med at varme grisen op. Ved metalspalte- og betongulv, der ofte er fugtige, er der stor risiko for afkøling.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle