For mange pattegrise dør af sult - det kan du gøre

For at være skarpe på at få fundet sultgrisene rettidigt er det vigtigt, at man ved den daglige gennemgang mærker efter på alle grisenes maver, om de har drukket mælk.

Af svinerådgiver Bettina Green Kanstrup, VKST

Erfaringer fra PattegriseLiv 1.0, hvor 26 besætninger sendte 1.354 grise til USK, viste at 18,4 procent af de døde pattegrise var døde af sult på deres første til fjerde levedøgn. Efter femte levedøgn var de grise, som døde af sult, faldet til 4,5 procent.

Det gode ved denne viden er, at sultgrise kan vi gøre noget ved.

Når vi snakker om sultgrise, er det jo egentligt ret simpelt: Det er grise, der ikke får næring nok. Så vi skal simpelthen ”bare” sørge for, at de får chancen for at få mælk et andet sted.    

Opsamling af sultgrise i 1.-3. levedøgn

Risikoen for at grisene dør af sult, er størst de første levedøgn.

Pattegrisene har ikke et særligt stort energidepot med sig fra fødsel, og selvom grisen har optaget råmælk, kræver dens overlevelse at den fortsætter med at komme til yveret. Det er desværre bare ikke alle grise, som gør det og det kan ikke undgås, at der er grise i kuldet som falder fra.

Når de gør det, er det vigtigt, at vi agerer hurtigt. For at være skarpe på at få fundet grisene rettidigt er det vigtigt, at man ved den daglige gennemgang, mærker efter på alle grisenes maver om de har drukket mælk.

En gris, der ikke har fået nok mælk, vil være indsunket ved flanken, og man kan tydeligt mærke, at maven er tom i forhold til dens kuld søskende. En gris, som ikke har fået mælk, skal flyttes ud af kuldet for at få en chance for at overleve.

Efter den daglige gennemgang skal de sultgrise der er samlet, flyttes til en god ung so med grise i samme alder. Hvis de opsamlede sultgrise er meget dårlige, kan de med fordel flyttes til en nyfaret so, hvis grise har fået minimum otte timers råmælk, og hendes grise flyttes så til ammeso.

Glukose og varme

Man skal huske, at de opsamlede sultgrise allerede er sat noget tilbage, og derfor er det en god idé at give dem ekstra energi i form af glukose i en 20 procent opløsning. Giv dem 5 ml i munden, inden de lægges ned til den so, der er valgt. Det giver dem energi nok til at die ved den nye so.

Det er også vigtigt, at de sultende grise ikke skal bruge ekstra energi på at holde varmen.

Pattegrises varmebehov i hulen er 34-36 grader de første døgn efter faring.

Men vær opmærksom på, at kuld med sultgrise godt kan have et større varmebehov. Dette kan afhjælpes med at sætte ekstra nedhæng på kanten af hulen eller sætte en hundehulsplade i.    

Skal der fyldes op i kuldene igen?

Når man går skarpt ind for at sikre, at grise ikke dør af sult, er der mange som er bange for, at det går ud over egenfravænningen. Det mener jeg ikke at det gør, da disse grise ville falde fra alligevel.

Men for at sikre at vi udnytter søernes fulde potentiale, kan man godt fylde kuldene op igen de første to døgn efter faring. Husk, at det skal gøres med raske grise af samme alder, aldrig store nyfødte grise.

Man kan med fordel bruge den opsamlingsso, man har lavet og flytte dens grise ud i kuldene, dog ikke hvis dette er en nyfaret so.  Efter to levedøgn bør opfyldning af kuld stoppes igen, da det går udover kuldtilvæksten hos resten af kuldet.     

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle