Soholder med 600 søer: Babysitting i stalden giver en gris ekstra pr. kuld

Blog fra svinebedriften: Morgen- og aftenvagter i farestalden på de kritiske dage har øget overlevelsen af grise.

Af Anders Rold, fortalt til Frederik Thalbitzer

Siden sidst har vi taget den sidste farestald, vi renoverede i brug. Vi endte med at hjælpe håndværkerne, så den kunne blive klar til de første søer, som farede to dage efter, de var sat ind, så det var på et hængende hår.

Det er godt, at projektet er rundet af, så vi nu er oppe på fuldt antal årssøer efter at vi overtog gården i sommers. Nu skal vi bare fintune produktionen.

Vi har fået lavet en minibrovægt, så vi kan veje de fravænnede grise. Seneste var gennemsnitsvægten ved fravænning 7,25 kg pr. gris. Det er jeg godt tilfreds med. Det svarer til, at vi fravænner 108 kg gris pr. faresti. pr. gang.

I gennemsnit ligger vi nu på 15 grise pr. kuld og egen-fravænningen er 13,4 grise. Hvis det holder hele året, svarer det til 35 grise pr. årsso. Det er jeg godt tilfreds med.

På den seneste e-kontrol brugte vi 1,82 FE pr. kg tilvækst fra 7-33 kg. Målet er at komme ned på 1,75 FE pr. kg tilvækst. Vi skifter bl.a. tørfoderkasserne til nye foderautomater, som vi regner med, giver mindre spild.

Færre dødfødte

Jeg fortalte i efteråret om for mange dødfødte grise og ved nytårstid satte vi nye tiltag i gang, så de får mere vand. Vi er kommet med i Pattegriseliv 2.0 og har haft det første besøg, hvor fem svineproducenter mødes og diskuterer. Vi skiftes til at være vært.

Vi er også begyndt med aften, og morgenvagt. Farestaldsmedarbejderen møder lidt tidligere om morgenen og jeg tager en aftenrunde, og møder først kl. 8.

Når der er mange faringer, bruger jeg 2-3 timer i farestalden om aftenen. Jeg sørger for, at grisene kommer ind i hulerne inden sidste aftenfodring og får styr på faringerne, og det resulterer i, at færre bliver klemt, og fødes som dødfødte. Det gennemsnitlige antal dødfødte lå på 2,9 pr. kuld, og det seneste hold på 1,8, så vi får mere end en hel gris mere pr. kuld ud af det. Vi har hentet en gris fra at være død til at være levende. Det er jeg godt tilfreds med. Det er dejligt arbejde, når man kan gøre en forskel. Jeg kan tage hjem med god samvittighed og samtidig ved jeg, at jeg har fået en god timeløn for at være der.

Redder mindst 50 grise pr. Hold med aftenvagt

Jeg har ikke selv regnet på det, men nogle skriver, at en marginal gris er næsten 500 kr. værd. Det vil sige, at hver gang jeg redder en gris, tjener jeg 500 kr. Det er voldsomt. Engang samlede vi 100-kronesedler op. Nu er det næsten 500-kronesedler.

Jeg bruger vel 3-4 aftener pr. Hold på det eller cirka 10 timer, og det har altså givet 50 grise ekstra. Det motiverer os meget.

Sidste blog

Det her er min sidste blog på Svin Plus. Da jeg startede, var jeg ansat som driftsleder og direktør på en gård. I løbet af året fik jeg egen gård, og der er sket utrolig meget.

Det har været rigtig sjovt at fortælle. Vi er opdraget til ikke at prale. Man skal være ydmyg omkring det, men man må også godt fortælle, når noget går godt.

Bloggen har givet mig mange reaktioner. Folk skriver på Facebook om noget, jeg har skrevet, og så udveksler jeg faglige erfaringer. Det er med til, at man får gjort status over tingene.

Nabolaget følger også med i, hvad jeg laver og spørger til det, når jeg møder dem.

Når man møder folk uden for landbruget, siger de altid, at landmænd klager, men det vil jeg ikke. Jeg skal nok finde noget positivt at svare, når de spørger. Det har også været svært at finde noget at klage over de senest 8 måneder, må jeg indrømme.

Børnene har også været godt tilfredse med at deres far har en blog. De er 12-15 år, lige den alder, hvor man følger bloggere på YouTube. Så er det jo lidt sejt, at deres far også har en blog.

Faktaboks

Anders Rold

  • Blogger for Svin Plus
  • Års, Nordjylland
  • 600 søer, producerer årligt 19.000 30 kgs smågrise
  • Alt på samme lokalitet
  • To ansatte plus en elev
  • 100 hektar passet af maskinstation: Raps, hvede og byg
  • Hjemmeblander vådfoder til alle dyregrupper

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle