Soholder opdagede sjælden sygdom hos pattegrisene

Da tysk landmand gik i stalden om morgenen, opdagede han at pattegrisene i én sti havde blå mærker over hele kroppen.

I en faresti med to dage gamle pattegrise opdagede den tyske soholder Bernd Bollmann (navn anonymiseret) en morgen, at alle pattegrisene var blege og havde mange mørkeblå-lilla pletter. Dagen før havde grisene været livlige og opførte sig almindeligt.

Alle pattegrisene, der var påvirket af de blå mærker, kom fra den samme ældre so, og ingen af de andre pattegrise var påvirkede, fortæller netavisen agrarheute.

På baggrund af landmandens forklaring, og at pattegrisene ikke kunne have indtaget f.eks. rottegift, stillede dyrlægen diagnosen trombocytopenisk purpura. 

Landmanden måtte straks flytte alle pattegrisene til en anden so, og finde ud af hvilken orne soen var insemineret med. 

Sygdommen ses kun ved ældre søer 

Trombocytopenisk purpura er en sygdom, som man endnu ikke kender alt omkring, men man ved at pattegrisene få blå mærker over hele kroppen. 

Man formoder at sygdommen kun optræder, hvis en so insemineres med den samme orne flere gange, hvorfor den også kun ses ved ældre søer. 

Soen danner antistoffer mod blodpladerne fra faderdyret under drægtigheden. Blodpladerne er med til at størkne blodet, når man får sår og slår sig. 

Når pattegrisene dier, får de altså disse antistoffer fra soen med råmælken. Det gør, at pattegrisenes egne blodplader bliver angrebet af de antistoffer de har fået gennem råmælken. 

Blodpladerne bliver ødelagt, når de bliver angrebet af antistofferne. Det betyder at antallet af blodplader hos pattegrisene falder. 

Når antallet af blodplader i pattegrisene er tilstrækkelig lavt, kan blodet ikke størkne, og man vil se blege pattegrise med blå mærker. 

Tilfældet fra Tyskland blev opdaget hurtigt, så alle pattegrisene overlevede, og efter en uge havde de ingen blå mærker tilbage. Hvis pattegrisene skilles hurtigt fra soen, kan pattegrisene komme sig helt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle