Uendelig stor uvidenhed om svinesektoren: Lad os føre debat på et oplyst grundlag

Ugen På Spidsen: Svinebranchen skal kunne tåle kritik, men det nytter ikke noget, når den baserer sig på uvidenhed. Det viser et nyligt opslag på Facebook med sørgelig tydelighed, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Lad mig slå fast med det samme: Jeg er ikke ude på at grave grøfterne mellem svinesektoren og dens kritikere dybere - tværtimod.

Det vil glæde mig meget, hvis det i fremtiden var muligt, at parterne kunne diskutere svineproduktion og dens rammevilkår osv. på et oplyst og fagligt grundlag, men som lovløsheden gennemsyrer de sociale medier for tiden, er mit håb nok ret spinkelt, og jeg kan efterhånden godt forstå, at mange svineproducenter bare passer deres egen butik og slukker for sociale medier.

For der er godt nok meget usaglig kritik og had rettet mod erhvervet, selv om jeg samtidig er overbevist om, at et flertal af den danske befolkning er positivt stemt over for produktionen af svinekød i Danmark.

Der, hvor jeg ser kæden hoppe helt af, er på Facebook, hvor mange opslag, som LandbrugsMedierne skriver og som har noget med svineproduktion at gøre, rummer kritik a la 'luk dyrplageriet'.

Skal økologiske svin ikke leve ude?

Forleden skrev jeg om Ole Kjær, der efter mange års tro tjeneste som selvstændig svineproducent har valgt at sælge sin bedrift. I øvrigt et kæmpe held og lykke herfra, for sjældent har jeg mødt en mere dedikeret landmand, som elsker sit job og præsterer både topresultater i form af mange grise pr. årsso og samtidig en lav dødelighed.

Jeg håber, han læser forbi de usaglige kommentarer, og nyder de roser han får fra venner og kollegaer, for det er fuldt ud fortjent.  

I et af de billeder, der knytter sig til artiklen, ses en drægtighedsstald med en boks pr. so. Det får flere til at fare op og tro, at der er tale om en farestald.

En kritiker konstaterer blandt andet: 'Det her skærer i hjertet at se de fastspændte søer, så langt øjet rækker. Min morfar, der var landmand, vender sig i sin grav ved sådan en dårlig behandling af dyr'. Herefter er der flere, der forklarer, at der er tale om en drægtighedsstald på billedet.

En anden diskussion i forbindelse med artiklen, som jo egentlig bare handler om den gode Ole, der vil sælge sin gård, udstiller manglende indsigt i økologiske grise.

En kritiker fastholder indledningsvis, at hun har været i en stald før og betegner det som et trist syn, hvor 'alt produceres med profit for øje'. 

Hun ender med at nævne, at hun spiser svinekød og støtter de økologiske svineproducenter - og spørger så lidt senere i diskussionen 'Skal økologiske svin ikke leve ude?', da en anden nævner, at økologiske slagtesvin opstaldes. 

Uendelig stor uvidenhed

De nævnte eksempler er fremhævet for at synliggøre, at der er uendelig stor uvidenhed om, hvordan svineproduktion anno 2021 egentlig foregår. Jeg er helt med på, at mange kritikere ikke vil ændre deres synspunkter, men de kunne i det mindste sætte sig ind i, hvordan tingene hænger sammen, inden de sætter sig til tasterne. 

En metode til at vi kan nærme os hinanden en smule kan være at invitere kritikere og andre interesserede ind i staldene. Der er en stående mulighed via Danske Svineproducenter og ellers vil jeg henvise til Åbent Landbrug i september.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle