Svinepest stopper for store investeringer hos DCH international

På trods af svære vilkår i Rumænien, der stopper de helt store armbevægelser, er DCH International stadig en god forretning, der ikke er i krise.

"Overordnet set, mener jeg, at vi må vænne os til, at afrikansk svinepest er et vilkår. Vi skal lære at leve med det. Det forsvinder ikke sådan lige", siger Lars V. Drescher, Adm. direktør i DCH International. til landbrugsavisen.dk.

Afrikansk Svinepest har gjort det svært for den danskejede storfarm i Rumænien at tjene penge på niveau med tidligere regnskabsår. Virksomheden, der fremlagde regnskabet for 2018 for sin generalforsamling mandag d. 8. april, vurderer, at den har mistet 39 mio. kr. i indtjening, 2018, på grund af sygdommen.

Selvom risikoen for et lignende scenarie ved næste regnskabsfremlæggelse bestemt er til stede for DCH International, ser Lars V. Drescher også positive ting for fremtiden.

"Lige nu er der lidt stilstand i udbruddene og det, der har kostet os penge, er når vi bliver fanget i zoner, hvor der har været udbrud", forklarer Lars V. Drescher, men han mener, at tiden arbejder til deres fordel.

"Der er selvfølgelig risiko for tab igen, men verden omkring os er god til at indrette sig og myndigheder, slagterier og andre interessenter tilpasser sig situationen hen ad vejen", siger han.

Stopper for store investeringer

En stor produktionsudvidelse, der løfter DCHs årlige produktion af slagtesvin til ca. 600.000 stk. meldes stort set afsluttet i 2018 og fuldt indkørt.

Men med den nuværende situation kommer selskabet ikke til at bibeholde tidligere vækstkurver og det betyder blandt andet, at der ikke er flere store investeringer i pipeline for nu.

"Vi har ikke en krise. Vi har stadigvæk en god forretning, vi har en meget stærk balance og et stærkt cash flow og vi laver også overskud i et svært år, så nu gælder det mere om 'business as usual", siger Lars V. Drescher.

Han nævner en række mindre projekter, der er igang i øjeblikket.

"Vi laver en foderfabrik færdig, et pelleteringsanlæg på en af vores foderfabrikker og med fokus på logistikken er vi igang med at bygge et site til alle vores lastbiler og store maskiner", siger han.

Salgsproces er død

I oktober 2018 meddelte DCH International, at et salg til kapitalfonden Polaris, der længe havde holdt mundvigene opad og humøret højt hos mange af selskabets 98 aktionærer, hvor de cirka 75 er danske landmænd eller tidligere landmænd, var lagt på is.

Og det er den stadig.

"Processen er død. Det var situationen omkring ASF, der var dealbreakeren og det har ikke ændret sig", siger Lars V. Drescher.

Og der er, ifølge ham ingen overvejelser om at starte en ny proces lige nu.

"Vi gik fra hinanden i god respekt og der blev ikke smækket nogen døre, men det er vigtigt, at understrege, at der pt. ingen overvejelser er, om at starte en ny proces", siger direktøren.

Salget, der var forberedt i mere end et år, og som kapitalfonden skulle betale mellem 400 og 500 mio. kr. for, havde givet selskabet mulighed for at vokse hurtigere end det ellers vil være tilfældet.

Tilbage i oktober kaldte DCHs bestyrelsesformand Torben Svejgaard det ”træls” men ikke afgørende for selskabet.

 

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle