Thise-direktør: Vi skal tilføre mælken ekstra værdi (korrigeret)

I starten var skyerne grå, men i dag har Thise Mejeri en milliardomsætning. Det gælder om at være stædig, lytte til kunderne og tænke over gennemsnittet, fortæller adm. direktør Poul Pedersen. KORRIGERET: Poul Pedersen var fejlciteret i denne artikel - læs mere nederst.

Billedet på storskærmen viser en flok jerseykøer på række, der kigger til kameraet. I baggrunden er skyerne grå og triste. Et billede, der ifølge Poul Pedersen, adm. direktør på Thise Mejeri, er et symbol på, at mejeriet blev ”født i kraften af Vestenvinden med mørke skyer”.

»Vi havde svært ved at komme af med vores produkter allerede fra dag ét af. Vi startede med økologisk sød- og tykmælk, og vi tænkte, det var rigtig godt for kunderne. Men ingen ville købe det, og det er jeg egentlig glad for i dag, for det fik os til at lette bagdelen«, siger han.

I år kan mejeriet prale af en omsætning på ca. en milliard kr. og 100 mio. kg andelshavermælk. Poul Pedersen, der i dag var taget til Vækst 17 i Odense for at holde oplæg, fortæller, at deres succes bunder i, at de fra start valgte at sætte barren højt.

»Derfor gjorde vi os umage med, at mælken skulle smage godt. Vi bestemte os for ingen brug af E-numre, selvom der i økologi-reglementet var en del E-numre, som var tilladte at bruge. Samtidig er vi meget åbne omkring, hvad vi gør«, siger han.

Det økologiske mejeri har siden 2013 haft succes med at udrydde kvægsygdommen paraturberkulose i leverandørenes stalde. Ligeledes har de indgået et samarbejde med landmænd om, at jerseykalve ikke bliver aflivet ved fødslen.

Mejeriet har gjort en masse ting, der gør livet sværere for dem, fortæller direktøren med et smil.

»Det koster én million kroner om året for Thise Mejeri at udfase sygdommen, og det gør det stadig i analysemetoder. Så der bliver gjort noget for at holde dyresundheden højt oppe«, lyder det ud til de fremmødte.

»En god måde at nå forbrugeren på er, at vi er et stærkt holdningspræget mejeri, vi tror på os selv og er stædige«.

Svagt led stopper cirklen

Som hos mange andre mejerier og virksomheder har det ikke altid gået godt, erkender Poul Pedersen.

»Det var egentlig ikke fordi, vi var dumme og dovne. Det var simpelthen fordi, vi havde så meget mælk økologisk mælk, vi ikke kunne sælge som økologisk mælk«, siger Poul Pedersen.

Markedssituationen gjorde, at uanset hvad Thise gjorde, var de ikke konkurrencedygtige.

Dog har satsninger som skyr og Vesterhavsosten samt tæt samarbejde med Coop gjort, at mejeriet i dag rider på en bølge af succes. Generelt er det »en ufattelig god ting at gøre lidt mere end gennemsnittet«, råder Poul Pedersen til.

»Derudover udviser vi en sjælden villighed til forandring og bygger vores eksistens op på at få partnere i stedet for kunder. Det gælder om at være ydmyg, både overfor kunder og leverandører. For hvis der er et svagt led i Thise Mejeris kæde, så stopper cirklen«, siger han.

Korrigeret 25. september kl. 12.11: Tidligere stod der ved en fejl, at Poul Pedersen sagde, at Thise i 2010-2013 var dumme og dovne. Der manglede ved en fejl et "ikke" - det var altså det direkte modsatte, han sagde. Landbrugsavisen.dk beklager fejlen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle