Thor Gunnar Kofoed: Politikerne fatter ikke, hvad der er på spil

Lokale fødevare- og nicheproduktioner med særlig kvalitet, der tit sælger direkte til restauranter eller andre brugere, bør have mulighed for komme i gang.

"Mange års hård flid fra tusindvis af små restauranter og lokale fødevarevirksomheder er ved at være smadret af regeringens nedlukning".

Sådan indleder Viceformand i L&F, Thor Gunnar Kofoed et opslag på Facebook torsdag morgen. Et opslag, som han understreger, er udtryk for hans egen, personlige holdning.

"Det er ikke noget, vi har drøftet i LF, men jeg har fået et utal af henvendelser fra folk, der lever af at producerer i ganske små virksomheder, hvor de knokler uden ansatte. De har ikke en chance for at overleve, hvis de ikke kan sælges deres varer. Mange af dem har ikke kongens mønt og hvis de først lukker, så kommer de ikke til at åbne igen. Mange skal leve hele året af det, de sælger de næste måneder. Det er for sent for dem, hvis man først åbner hen på sommeren", uddyber han til landbrugsavisen.dk.

Men SSI, Statens Serums Institut, anbefaler, at restauranter bliver ved med at holde lukket. Er du uenig i det?

"Jeg forstå godt, at man skal holde store restauranter i byerne lukket. Der hvor man sidder tæt sammen giver det god mening. Også fordi det ikke kan betale sig for restauranter at holde åbent, hvis de skal fjerne tre ud af fire stole. Jeg mener godt man kan slække på kravene uden for de store byer og på fortovsrestauranter, hvor man ikke sidder så tæt. Der er forskel på en tæt siddende indendørs restaurant i storbyen eller en udendørs restaurant med masser af plads, hvor der sagtens kunne have været forsvarlige retningslinjer".

Men igen, reglerne er lavet for at vi ikke skal smitte hinanden. Er du klogere end SSI?

"Jeg er bestemt enig i den klinisk, faglige vurdering. Man skal bare huske på, at hele landbruget har kørt for fuld styrke under hele coronakrisen. Vi kan godt finde ud af at håndtere smitterisikoen. Det burde være muligt være muligt at åbne, samtidig med at man overholder anbefalingerne. Mange nicheproduktioner kommer aldrig i gang igen, hvis ikke de for gang i forretningen nu. Det er mange års indsats for et styrke fødevareproduktionen, som man er ved at sætte over styr".

I dit opslag skriver du, at det er tydeligt, at dem der styrer gamet, aldrig har forstået eller prøvet, at der skal sælges noget, før der overhovedet er løn. Hvad mener du med det?

"Når man laver generelle regler, så er der altid nogle, som kommer i klemme. Og det er tydeligt, at ingen har tænkt på de her små erhvervsdrivende, der hverken har ansatte eller revisionspligt. De giver simpelt hen op på forhånd, når de ser det fine skema, som en kontoransat i København har lavet på sin computer. Jeg er sikker på, at mange politikere og kontoransatte ikke aner, hvad det vil sige at være iværksætter. De er ildsjæle, der brænder for det, som de laver. De gældende regler for kompensation kommer ikke til at hjælpe dem. Når de først lukker, så kommer de ikke til at åbne igen".

"Der mangler forståelse og opfindsomhed for at hos politikerne og nok også SSI til at udvikle fleksible retningslinjer. Vi er nødt til at have gang i spisestederne, eller griller, så vi kan få gang i spisning at bøffer og anden typisk restaurant mad, der mest bruger lokale råvarer", siger Thor Gunnar Kofoed.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle