Transportør: Jeg er lettet over frifindelse

Torben Nisgaard er nu frifundet to gange for ansvar i sag om dyretransporter. Han er glad for, at gammel sag nu endelig er afsluttet - og håber, det får betydning for øvrige tiltaler.

To gange er Torben Nisgaard nu frifundet for at være ansvarlig for, at et læs grise blev forsinket med 6 timer ud over det lovlige på deres tur ned gennem Europa.

Som LandbrugsAvisen skrev tirsdag, så har anklagemyndigheden nemlig ikke kunnet finde medhør hos hverken dommerne i byretten eller Vestre Landsret for, at Torben Nisgaard som organisator havde ansvar og derfor skulle idømmes en bøde i sagen.

"Jeg er selvfølgelig glad for, at jeg er blevet frikendt to gange nu. Det var træls, at vi skulle igennem to instanser. Især når det er gamle sager, der ligger helt tilbage fra midten af 2018 og ældre", forklarer Torben Nisgaard.

Han forventer nu, at afgørelsen får betydning for den store bunke af sager, der har ventet på afgørelsen i hans sag. 

Håber på præcedens for lignende sager

Sagerne kaldes under et samlet Logbogssagen i medierne og startede i 2018, hvor de danske myndigheder erkendte, at de ikke havde været gode nok til at følge op på overtrædelser af lovgivningen på transportområdet. 

Reelt var ingen sager om mulige overtrædelser af reglerne om dyretransporter sendt videre til domstolene i perioden fra 2012 til 2018.

Efter massiv kritik fra politikere og dyreorganisationer gik Fødevarestyrelsen samtlige mulige sager igennem og anmeldte en lang række overtrædelser til politiet. Det betød senere, at de danske transportører fik en byge af anklageskrifter med langt over 1000 sager tilsendt.

Fyns Politi har alene over 1100 tilfælde af mulige lovbrud mod samlet 11 vognmænd liggende hos sig. Her blev sagerne allerede, da byretten frikendte vognmanden, lagt i bero for at afvente en afgørelse hos Landsretten.

Hvor mange af disse sager, der omhandler organisatoransvar, og hvor mange sager, der handler om anklager af selve transportøren, er der ikke overblik over.

"Jeg har 8 eller 12 sager liggende ved Fyns Politi, hvor jeg er anklaget for at have samme organisator-ansvar. Jeg håber da, at denne sag kan være med til at danne præcedens", konstaterer Torben Nisgaard.

Var Torben Nisgaard fundet skyldig, ville den typiske sanktion gå på en bødestraf på 7.000 kroner. Ved gentagne tilfælde kunne bøden gå op til 12.000 kroner.

Ifølge advokaturchef Martin von Bülow fra Fyns Politi vil anklagemyndigheden nu gennemlæse den nye dom og vurdere, om den vil have indflydelse på de mange sager i bero. Dette vil formentlig tage nogle måneder.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle