Trods stor mangel herhjemme: Dansk halm kan blive sendt til Norge til skyhøje priser

Nordmændene er så desperate efter halm til at fodre deres dyr, at de vil købe det fra Danmark til langt over dobbelt pris.

Over store dele af landet er der mangel på halm til at fodre dyrene med, men det er meget muligt, at en del af den danske bjærgede halm ender på den anden side af Skagerrak og Kattegat.

De norske og svenske landmænd er nemlig desperate efter halm, og særligt de norske er, grundet den værste tørke i landet siden 1947, villige til at betale over 1,50 kroner for et kilo halm - mere end dobbelt så meget som normalprisen.

Det skriver DR.dk.

"Vi hører en masse snak om, at norske og også svenske landmænd er interesseret i at købe det danske halm", siger Rene Lund Hansen, formand for planteavl i Agri Nord, der dog helst så, at den danske halm blev i landet.

"Situationen i Danmark er mindst ligeså slem som den er i Norge, og derfor ser vi helst, at vores foder bliver i Danmark, hvor der også er stærkt brug for det", siger Rene Lund Hansen.

En af de danske landmænd, der har haft besøg fra Norge, er den økologiske planteavler Klaus Aage Bengtson fra Ulsted ved Hals i Nordjylland. Almindeligvis lader han halmen ligge på markerne, men i år har han presset det hele til bigballer.

"Norge har haft det meget mere tørt, end vi har. Noget af det såsæd, de har sået i foråret, er ikke engang kommet op, så tørt har de haft det. Derfor er der nærmest undtagelsestilstand i Norge", siger Klaus Aage Bengtson til DR.

En af grundene til, at norske landmænd kan betale mere end dobbelt så meget som almindeligt for halm, skyldes at Norges landbrug får mange tilskud og toldbegunstigelser, og at de derfor kan udkonkurrere enhver dansk landmand på prisen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle