Tuborgh: Politikerne lever i bundløs uvidenhed om landbrug

Politikerne spiller hasard med landbruget lige nu, når de taler om CO2-afgifter og mindre produktion, påpeger Arlas CEO, Peder Tuborgh.

Debatten om at landbruget skal reduceres og producere færre fødevarer, som man for eksempel har hørt det i den netop afsluttede valgkamp, er en speciel dansk dagsorden. Det er ikke en dagsorden, man hører ude i verden. 

Sådan lyder det fra Peder Tuborgh, der onsdag eftermiddag deltog i en paneldebat i forbindelse med Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning. 

- Politikerne lever i bundløs uvidenhed om landbrug og må ikke træffe beslutninger på det grundlag, sagde han.

Ifølge Tuborgh er der en fødevarekrise lige nu. EU’s produktion bliver mindre, og det går den helt forkerte vej. Der skal ikke produceres mindre, der skal produceres mere.

- Jeg er bekymret for, at I ikke får gødning nok til jeres marker til ordentlige priser, så udbytterne bliver høje nok. Vi har ikke brug for 30-40 procent lavere udbytter, sagde han. 

Peder Tuborgh har sparket dørene ind hos politiske ledere utallige gange de seneste ti måneder bl.a. for at understrege, at politikerne ikke skal lægge skat og afgifter på landbruget. 

- Lige nu spiller man hasard med landbruget. Når jeg går op i helikopteren, ser vi frem mod en befolkning i verden på 10 milliarder mennesker. Derfor vil det være direkte uetisk og moralsk forkert at gå efter at producere mindre og det er også at spille hasard med vores erhverv, sagde han. 

- Jeg møder ikke denne debat ude i verden. Den er hidsig. FAO og alle andre siger, at vi skal producere mere med mindre. Alle sektorer herhjemme skal være iblandt de mest klimaeffektive i verden, men ikke producere mindre, for klimaet stopper ikke i Kruså

Peder Tuborgh pegede på, at kvægbruget i Danmark siden 1990 har øget produktionen med 30 procent og i samme periode reduceret klimabelastningen med 17 procent.

Samtidig understregede han, at man ikke skal lyde som om, at man ikke vil noget på klimaområdet, for det vil man jo. 

Hvis det er helt uundgåeligt at få en CO2-afgift anbefaler Peder Tuborgh, at den bliver meget lille og evt. gives til forskning på klimaområdet til gavn for landbruget og fødevareproduktionen. 
 

Emneord

Delegeretmøde 2022

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle