Tysk landbrugsminister vil forbyde aflivning af hanekyllinger fra 2022

Den tyske landbrugsminister Julia Klöckner har fremlagt et udkast til lovforslag, der vil forbyde aflivning af daggamle hanekyllinger med virkning fra 2022.

Som det første land i verden vil Tyskland forbyde rutinemæssig aflivning af hanekyllinger fra 2022.

Det fremgår ifølge det tyske landbrugsmedie Topagrar af et udkast til et lovforslag, som den tyske landbrugsminister Julia Klöckner har fremsat i Berlin i dag, onsdag.

Forbuddet har været undervejs længe og ifølge Julia Klöckner vil metoderne til at kønsbestemme kyllinger allerede i ægget være på markedet ved udgangen af 2021. 

"Det er en forudsætning for, at virksomhederne ikke bare flytter til udlandet, så vi bare eksporterer et dyrevelfærdsproblem til vore nabolande", sagde Klöckner ifølge Topagrar ved fremlæggelsen af lovforslaget.

Allerede sidste år erklærede den tyske forbundsdomstol, at aflivning af hanekyllinger skulle ophøre, så snart metoder til kønsbestemmelse i ægget er tilgængelige.

Frankrig følger trop

Tyskland bliver ifølge Topagrar, hvis forslaget vedtages, det første land i verden, som forbyder aflivning af nyklækkede hanekyllinger.

Også Frankrig har imidlertid signaleret, at man er indstillet på at indføre forbud, så snart metoderne til kønsbestemmelse af kyllinge-embryonerne er på markedet.

I Danmark aflives godt årligt 3 mio. hanekyllinger, som er blevet til overs fra rugeriernes produktion af læggehøner.

30 pct. af de aflivede hanekyllinger anvendes som foder til bl.a. rovfugle og krybdyr i zoologiske haver og private hjem. 70 pct. bruges bl.a. til fremstilling af bioenergi.

"Alternativet til de aflivede hanekyllinger som foder til krybdyr og rovfugle vil nok være rotter og mus opdrættet med det for øje. Er det mere etisk forsvarligt?", sagde Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Branchesekretariatet - Danske Æg, til LandbrugsAvisen i februar 2020.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle