Udvalgt til weekend: Ausumgaard holdt sikkerhedsmøde, før høsten brød løs

Når der er travlhed, og medarbejderne arbejder i mange timer dagligt, er der højere risiko for ulykker. Kristian Karlshøj arbejder bevidst på at undgå dem.

Høsten er en fantastisk tid, som alle medarbejdere elsker. Men det er også højtid for ulykker eller dumme fejl, fordi der er travlt og arbejdes mange timer. Det lægger et ekstra stort pres på landmanden som arbejdsgiver, mener Kristian Lundgaard-Karlshøj.

"Vi tager en seriøs snak om at passe på hinanden i høst for at undgå ulykker, inden høsten rigtigt starter. Det er mig, der gør det, og jeg gør det tilpas firkantet, så der ikke er tvivl om, at det er noget, vi prioriterer, og at driftslederne er helt enige", siger han.

Han priser sig lykkelig over, at der ikke har været ulykker med personskade.

"Heldigvis, 7-9-13", siger han og banker under bordet.

Samtidig er han klar over, at lige netop i høsten er der brug for, at man forstår, at folk kan være trætte, at det påvirker omgangstonen, og man stresser måske lidt, fordi man nogle gange skal skynde sig at komme videre, så man når noget, inden bygerne falder.

"Vi snakker om, at man skal være ekstra opmærksom, når man kører om hjørner, at der ikke lige kommer nogen med fuld fart osv.", siger han.

På forkant

Sikkerheden arbejdes også ind i rutinerne. Der er ordrer om ikke se igennem fingrene med, at der mangler en refleks eller en pære i blinklyset.

"Vi skal komme foran med det, vi kan. Vores mejetærsker skal være blæst af om morgenen, så der ikke ligger en tot et eller andet, der kan gå ild i", forklarer Kristian Lundgaard-Karlshøj, som selv prøver at have øje for, at ingen kører for trætte.

Høsten er en tid, der kræver stor fleksibilitet. For at lade op, holder alle to ugers sommerferie, så vidt muligt inden det brænder rigtigt løs.

"Det er vigtigt for at holde stress væk og have veloplagte medarbejdere", forklarer han.

Sport i ekstra arbejde

Når snakken gik rundt om bordet for år tilbage, kunne der godt gå blandt nogle medarbejdere gå sport i at holde så lidt ferie som muligt.

"Vi må ikke glemme at være ihærdige, men skal vi se det i forhold til vores mål om bæredygtighed, er det i høj grad bæredygtighed over tid, at vi kan holde på medarbejderne. I forhold til vores øverste mål og vision skal vores børn også lære, at vi kan tage på ferie som landmænd, så når de skal tage stilling til, om de vil drive butikken videre, skal de tro på, at de kan servere et liv med harmoni mellem arbejde og privatliv", siger han.

Bevidsthed

Selv om nogle unge mennesker gerne vil arbejde igennem om sommeren, er det ikke nødvendigvis en god idé at acceptere det. For efter nogle år vælger de måske alligevel landbrug fra, fordi det ligger i deres bevidsthed, at man ikke har meget sommerferie.

"Det kan vi ikke holde til. Konkurrencen om arbejdskraften er hårdere i dag end før, så vi må prøve at skubbe til den kultur", siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Han holder selv ferie i to uger med familien, hvor han slipper Ausumgaard. Imens er de to driftsledere på arbejde, og hans mor, der er medejer, kan også tage mange telefoner. Når driftslederne holder ferie, er han selv på arbejde.

Faktaboks

Bedriften - kåret for bæredygtighed

  • Ca. 700 hektar plus 150 hektar driftsaftaler, alt under omlægning til økologi.
  • Vindmøller (3 x Vestas V112).
  • Husdyr: Kyllingeproduktion – ca. 500.000 stk. årligt, melorme, 200 stk. Ausumgaard-frilandsgrise.
  • Biogasproduktion med opgradering til bionaturgas (ca. 5 mio. kubikmeter methan årligt).
  • Markeder, virksomhedsbesøg – ca. 15.000 besøgende årligt.
  • Udlejning af festlokaler, depotrum og lille gårdbutik. 

Det skal jeg nå til næste gang

  • Specialkyllinger: Vi skal se, om vi kan lave specialkyllinger i en eller anden form frem for nu, hvor det er standardkyllinger.
  • Høst: Høsten er kommet helt i hus.
  • Efterårsarbejde: Vintersæden skal være sået.
  • Græsprotein: Vi skal have afklaret, om vi skal lave projekt med Seges og Vestjysk Andel om at lave protein af græs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle