Udvandrede ulve kan være på vej tilbage til Danmark

Bekræftede ulveangreb i Tyskland rykker nordpå, og der sker flere husdyrangreb i Sønderjylland. Det kan være udvandrede ulve, der søger tilbage mod Danmark.

”Noget kan tyde på, at ulvehvalpene fra Stråsø Koblet, der vandrede til Tyskland i foråret, nu er på vej tilbage over den danske grænse”. 

Sådan lyder det fra redaktøren af Facebook-siden ”Her er ulven i Danmark”, Erik Poulsen, der blandt andet har analyseret tyske mediers overvågning af ulvene.

”Hvalpene fra Stråsø Koblet har slået stribevis af husdyr ihjel i Schleswig-Holstein i år. På det sidste er der også blevet bekræftet ulveangreb tættere på den danske grænse, og nu ser vi så en stigning i anmeldelser af husdyrangreb i Sønderjylland”, fortæller Erik Poulsen.

Landbrugsavisen.dk skrev i sidste uge om den stigende koncentration af anmeldelser i området.

7. november blev det bekræftet, at en ulv stod bag et angreb kun 10 kilometer fra den danske grænse, hvor fire får blev slået ihjel, og yderligere 10 blev skambidt. Det vides endnu ikke, om det var en af Stråsø-hvalpene, der stod bag angrebet.

Aarhus Universitet bekræfter, at adfærden med at vandre tilbage vil være typisk for ulvene. Desuden kan kystlinjen i vestlige Tyskland også være medvirkende til, at rovdyret bliver guidet tilbage mod Danmark.

Universitetet vil til gengæld ikke gisne om, hvorvidt der er tale om ulve i Sønderjylland i øjeblikket, før der ligger en bekræftet DNA-prøve.

Danskere i Tyskland

Den tyske tv-station NDR har lavet en grundig analyse af de danske ulves færd fra Ulfborg i Midtjylland, ned mod grænsen og ind i Tyskland.

Tv-indslag og artikel er på tysk, og her nævnes det blandt andet, at de danske ulve både har slået får og kalve ihjel i i Nordtyskland.

Desuden ses det også, at en af ulvenes ruter har været nordgående på det seneste.

Sønderjylland er kun til gennemrejse

Hvis ulvene fra Stråsø koblet virkelig er på vej mod Danmark igen, peger mange argumenter på, at de ikke vil være til gene for sønderjyderne længe, men at de i stedet bevæger sig længere nordpå, hvor naturen er mere fordelagtig for rovdyret.

Navnlig et sted som Stråsø Plantage, hvor ulvene tidligere har 'boet'.

”Vi kan generelt sige, at ulvene vil slå sig ned, hvor der er meget skov og få mennesker. Det påviser både vores og tidligere analyser. Derudover skal der selvfølgelig være nok at spise for ulvene i området”, forklarer seniorforsker ved Aarhus Universitet, Peter Sunde.

Forekomsten af både ulv og guldsjakal er tidligere bekræftet i Vadehavsområdet, hvor der de sidste to uger har været fem anmeldelser af husdyrangreb.

Det kan ses på side 18 i et notat om ulveovervågning i 2. kvartal 2018 fra Aarhus Universitet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle