Ung landmand fejrer fødselsdag i marken

Fødselsdag i august og arbejde som markmand betyder for Mathias Haugaard ofte sang og flag fra mejetærskeren, mens der bliver tærsket på livet løs.

Når Mathias Haugaard har valgt at blive landmand med planteavl, og samtidig har fødselsdag i august, så er det ikke sikkert, at han kan få fri til at blive fejret midt i høsten.

Derfor måtte hans mor, far og lillesøster komme ud til ham med flag og kage på hans 21-års fødselsdag, imens han var i gang med at høste vinterhvede hos Bram I/S ved Haderslev.

"Jeg kan godt lide mit erhverv, så det har jeg bestemt ikke noget imod. Der er det altid hyggeligt med besøg, når man sidder alene i mejetærskeren", fortæller Mathias Haugaard, der i sommer blev udlært landmand.


Lillesøster stod og vinkede med flagene, mens storebror kørte i driftens Claas Lexion.

Familien fik lov til at køre med, men ellers blev det meste af dagen brugt på at høste til kl. 23 om aftenen.

"Jeg havde sørget for solskin, og det regnede ikke vildt meget. Det er lidt presset for tiden med skiftende vejr, hvor vi høster på halve dage og ikke rigtig kan planlægge, hvornår vi skal høste. Vi går lidt og venter", siger han.


Den nyuddannede landmand har boet på Frederiksberg som lille og flyttede til Sønderjylland som syv-årig. Med besøg hos farfar og farmor på et nedlagt landbrug, var det med til at give interesse for landbruget.

Høst er i den bedre ende

Bram I/S er ejet af landmand Jesper Bram, der driver svineproduktion fra 17 adresser, der primært er placeret på Haderslev Næs. Bedriftens samlede areal lyder på cirka 2.000 hektar, hvoraf Mathias Haugaard har været med til at høste foreløbig 750 ud af 881 hektar vinterhvede.

"Høsten er gået OK. Vi er oppe i den bedre ende, og vi er godt tilfredse", fortæller Mathias Haugaard og beretter om cirka 10 ton pr. hektar og en vandprocent på 16,5.

På gården er der også 242 hektar vinterbyg, 421 hektar vårbyg og 316 hektar vinterraps. Alt går som foder til virksomhedens 1.500 søer.

Selvom det meste af fødselsdagen om søndagen gik med arbejde, var der alligevel plads til en fejring nogle dage før, hvor han til sit svendegilde havde fået en masse specialøl. Da han om fredagen fik tidligt fri på grund af regn, blev det til en komsammen med den nærmeste familie.

Med billederne deltager Mathias Haugaard i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle