Byger driller gods med udbytte på hvede

På Gunderslevholm Gods ved Næstved gav ustadigt vejr udfordringer for traktorfører Frederik Christensen.

På Gunderslevholm Gods ved Næstved har de den forgangne uge været plaget af mørke skyer og ustadigt vejr. 

Da traktorfører på godset, Frederik Christensen, torsdag skulle høste vinterhvede af sorten Benchmark, valgte han at tærske, selvom hveden stadig var for våd med en vandprocent på 18. Med risiko for endnu flere byger, og med i alt 398 hektar vinterhvede, var de nødt til at fortsætte.

"Vi havde ikke været i gang længe, så kom skyerne, men vi var heldige, fordi regnen gik udenom. Vejret var udmærket, da vi høstede rødsvingel, strandsvingel og rajgræs i år, men da vi kom til kornene, så begyndte det med ustadige byger", siger han.

Derfor skal de på godset koordinere at høste mellem regn og tørvejr, men det er et kompromis med et gods på 1.047 hektar ager, mener Frederik Christensen på 25 år.

måtte stå for høsten

På billedet sidder forvalter Christian Rosenkjær Sørensen i godsets New Holland CR9090 med 35 fod skærebord.

Indtil videre har de fået 220 hektar hvede ud af 398 hjem. Da forvalteren for cirka tre uger siden blev far, var han væk i nogle dage, og derfor måtte Frederik Christensen sammen med en kollega sørge for høsten.

"Det var bare om at sætte sig i mejetærskeren og så afsted", lyder det.

Forskel i udbytte og vandprocent

Den pågældende mark på billedet giver et udbytte på cirka ni ton pr. hektar med en vandprocent på 18. På de andre hvedemarker har udbyttet været på 11 ton pr. hektar og 14 procent vand. Årsagen skal ifølge Frederik Christensen findes i, at hveden på billedet er sået sent i oktober måned med sukkerroer som forfrugt.

"På grund af den høje vandprocent er vi nødt til at køre hveden hen til et lager på en anden gård, vi også ejer. Så kan det blive tørret og ikke blandes sammen med udbyttet fra de andre hvedemarker", siger Frederik Christensen.

Med billederne deltager Frederik Christensen i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle