Mejetærsker i gang med sin 21. høst: "Det knager her og der"

Med solnedgang i baggrunden var Hans Jørgen Alnor og hans søn for et par uger siden i gang med at høste vinterhvede, hvis udbytte gav smil hos den tilfredse landmand.

"Det er ligesom gamle folk. Det begynder at knage her og der", siger Hans Jørgen Alnor fra Tråsbøl ved Aabenraa.

Ordene handler hverken om ham selv eller andre personer, men derimod om hans mejetærsker Lexion 420, der på billederne er i gang med sin 21. høst, denne gang med gårdens 34 hektar Sheriff vinterhvede.

"Der har altid været lidt småting, men den kører rigtig godt", tilføjer han.

Ligesom at gå til eksamen

Udbyttet på tredje års marken med Sheriff vinterhvede er lidt under ni ton pr. hektar, og han mangler i skrivende stund syv hektar endnu. Afgrøden dyrkes på lerjord JB 6-7.

"Det er min høst nummer 25, så adreanalinen kører ikke i top, men den første høstdag er altid spændende. Det er ligesom at komme til eksamen, hvor vi skal stå til mål for de ting, vi har gjort det seneste år", siger Hans Jørgen Alnor.

Gårdens 130 hektar er med tre slags hvedesorter, herunder Sheriff, Graham og Torp. Desuden er der også raps og vinterbyg på markplanen i år.

"Det bliver nok en høst over middel. Udbyttet for vinterbyg har været gennemsnitligt, og Graham hveden har givet et rigtig godt udbytte på den gode side af 10 ton. Så indtil nu er vi godt tilfredse med en god kvalitet", siger Hans Jørgen Alnor, der dog tilføjer, at hveden har haft problemer med rust.

Alt korn går til de mellem 5.500 og 6.000 slagtegrise om året som han producerer.

Fest og dans

Sønnen Erik Alnor på 25 år, der til daglig er anlægsgartner, er pilot på mejetærskeren, mens Hans Jørgen Alnor kører i en John Deere 7530. Da solen i lørdags var ved at gå ned, så Hans Jørgen Alnor sit snit til at tage nogle billeder.

"Jeg er meget fascineret af en solnedgang, for de er altid pæne at se på", siger han.

Når Hans Jørgen Alnor nærmer sig den sidste dag med høst, plejer han at fejre afslutningen med de mennesker, der har hjulpet til.

"På den sidste høstdag samles vi på terrassen, hvis vejret er til det, og fejrer høsten med grillmad og sodavand eller en enkel øl. I oktober har vi fælles spisning, hvor der er fest og dans".

Med billederne deltager Hans Jørgen Alnor i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle