Vårbyg og vinterbyg tærsket samme dag: "Første gang i 27 år"

En tidlig såning og godt vejr gav mulighed for at høste det sidste vinterbyg og begynde på vårbyg den samme dag.

For første gang i 27 år har gårdejer af Stenlund, Carsten Sangild, måtte sende sin karl Ejner Pedersen ud for at høste vårbyg og vinterbyg den samme dag.

Høsten skete i slutningen af juni ved byen Bording i Midtjylland, hvor det stadig var solrigt og varmt. De 12 hektar vinterbyg var ved at være i hus, da gårdens karl lige ville køre over på den anden side af vejen for at tjekke vandprocenten for vårbyg af sorten RGT Planet. Den viste 13,5 procent, og så var det om at få tærsket.

"Det overraskede os noget. Jeg skyndte mig at ringe til DLG for at høre, om de havde åbent i weekenden, så vi kunne komme af med kornet", siger 51-årige Carsten Sangild, mens han sidder i en bil på vej hjem fra ferie.

Intet behov for tørring

Gården på 205 hektar har 12 hektar vinterbyg og 60 hektar vårbyg. Udbyttet lyder på cirka 7,1 ton pr. hektar for vinterbyg, mens vårbyg giver 7,2 ton pr. hektar. 

"Vi er ovenud godt tilfreds med udbyttet og har kunne køre afgrøder direkte til DLG uden at tørre det. Vores vårbyg er sået i februar, hvilket er tidligt, og derfor var den klar samtidig med vinterbyg", fortæller Carsten Sangild.

Til høst var det en brugt Claas Lexion 405, som familien har haft i fem år. Derudover dyrker gården også 105 hektar kartofler til kartoffelmelfabrikken i Karup.

Af god kvalitet

Selvom høsten kom bag på Carsten Sangild, er han godt tilfreds med at få begge afgrøder i hus før tid.

"Det var da fantastisk. Så var vi færdige med høsten i løbet af "no time". Med det dårlige vejr, vi har fået efterfølgende, så passede det ret godt. Høsten var også god kvalitet med et perfekt proteinindhold," lyder det.

Efter ferien skal gården til at køre klar til kartoffelhøsten, hvor blandt andet vognene skal tjekkes efter.

Med billederne deltager Carsten Sangild i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle