Ung landmand: Ingen vil italesætte, at vi bliver færre og færre landmænd

Christian Jørgensen er frustreret over den hastige affolkning af landbruget. De tilbageværende landmænd får ingen glæde af, at de mister kollegaer, mener han.

Der skal gøres noget for at ændre den hastige affolkning på landet, hvor der bliver færre og færre landmænd.

Det mener Christian Jørgensen, der er mælkeproducent og medejer af bedriften Høstrig I/S ved Faaborg.

”Jeg kan så absolut ikke se, at det gavner nogen, at vi bliver færre landmænd. Jeg har luftet min frustration i landbrugskredse og flere siger, at det gavner os, der bliver tilbage, når kollegaer lukker. Men jeg tror simpelthen ikke på det. Det er jo også gode landbrug og landmænd, der stopper eller lukkes ned”, siger han.

Aktuelt er der 13 bedrifter officielt til salg på Fyn, heraf er seks kvægbrug. Ifølge Danmarks Statistik var der 143 mælkeproducerende bedrifter på Fyn i 2020. I 2015 var der 182.

”Om ti år er vi nok kun 20, der producerer mælk på Fyn. Det kan lyde hårdt, men jeg tror, at det går den vej. Sørgeligt nok”, siger Christian Jørgensen.

Attraktivt

Den unge mælkeproducent savner, at flere i toppen af landbruget italesætter udviklingen mod færre og færre landmænd.

”Vi mangler flere signaler om, at det er attraktivt at være landmand. Det skal der efter min mening til, hvis vi skal vinde flere over på, at de bør etablere sig som landmænd og ikke vælge en karriere i et følgeerhverv eller en helt anden branche”, mener Christian Jørgensen.

Selv slår han på, at livet som selvstændig landmand rummer fleksibilitet og mulighed for at man kan dyrke fagligheden i en eller flere produktionsgrene samt at man kan være leder for andre. 

”Økonomien er ikke rosenrød, men den er god alt taget i betragtning”, siger han.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle