V og K om glippet generationsskifte: Præcis det, vi har frygtet

Venstre og Konservative langer ud efter regeringens oplæg til en ny kvælstofregulering, efter det er kommet frem, at udspillet har kostet et salg af en gård i det hårdt ramte område.

Det er desværre både naturligt og forventeligt, at køberne løber skrigende væk, hvis regeringen indfører den nye kvælstofregulering på markfladen.

Sådan lyder det fra både Venstre og Konservative, efter det er kommet frem, at en landmand glippede et salg af gården, da regeringens nye kvælstofberegninger for nyligt kom for en dag.

"Det er desværre meget forventeligt, og derfor er det også godt, at det er kommet ud i det åbne, hvad der er af mulige konsekvenser", finansordfører Troels Lund Poulsen fra Venstre og fortsætter:

"Det er det scenarie, jeg har frygtet fra start, og som jeg har haft svært ved at bevise, men som jo nu står lysende klart. Nemlig, at hvis de her planer bliver ført ud i livet, så får det kæmpe konsekvenser for landmændene".

skrækscenarie

Regeringen vil fra 2027 fjerne 6.500 ton kvælstof om året via målrettet regulering, typisk efterafgrøder.

Samtidig betyder nye modelberegninger, at den øgede indsats skal fordeles på færre hektar i Midt- og Vestjylland. 

"Hvis de reduktioner, man stiller op, skal foregå inde på markfladen, så går det direkte i jordprisen, og vi kommer til at se insolvente landmænd. Ikke nok med, at de mister indtjening, så vil de også blive ramt voldsomt på egenkapitalen, og det er et skrækscenarie, vi skal undgå", siger landbrugsordfører hos Konservative Per Larsen, der tilføjer:

"Derfor er det også naturligt, at både køberen, men også de finansielle partnere ikke bryder sig om et kvælstofkort, hvor der stilles så store reduktionskrav, at det er nærmest fysisk umuligt. Det bremser generationsskifterne, hvor der kan komme unge mennesker ind med et længere perspektiv".

holder ikke, hvad regeringen har sagt

De nye modelberegninger blev præsenteret for partierne i starten af juni og for 14 dage siden kunne LandbrugsAvisen så løfte sløret for, hvordan den nye kvælstofreduktion skal fordeles.

Det har skabt vrede og usikkerhed i landbruget landet over, selvom landbrugs- og fødevareministeren har bedyret, at man vil lave en ny model, der afbøder konsekvenserne.

"Når regeringen siger, at det her ikke får konsekvenser, så holder det overovedet ikke. Det bliver dybt dramatisk, det står helt klart", siger Troels Lund Poulsen.

Den store politiske usikkerhed frustrerer landbruget - har I ikke været medvirkende til det i Venstre ved at lave en smal aftale om Landbrugspakken, der kunne rulles tilbage?

"Overhovedet ikke. Vi har bidraget med gode rammevilkår, som andre partier så ikke ønskede at være med til. Det her handler ikke nødvendigvis om en bred aftale, men indholdet af aftalen, for hvad kan man bruge en bred aftale til, hvis man er gået konkurs".

efterafgrøder og råderum

For Konservative ligger der nu skarpt fokus på at få flyttet miljøindsatsen væk fra markfladen og over på de kollektive virkemidler - det vil sige især minivådområder.

"De har vist sig at være endnu mere effektive, end man troede. Samtidig er de mere sikre end efterafgrøder, der jo kan mislykkedes i et vådt efterår eller lignende", siger Per Larsen og fortsætter:

"De lavthængende frugter er plukket for længe siden, og nu har man efterafgrøder i så stort et omfang, at det næsten ikke kan lade sig gøre".

Det har man også flere gange sagt i Venstre, hvor Troels Lund Poulsen påpeger, at der må bruges penge af det økonomiske råderum, som man tidligere har gjort med henholdsvis energi- og transportsektoren:

"Vi skal være villige til at finde nogle af samfundets penge til det her, for ellers for det meget alvorlige konsekvenser for dansk landbrugsproduktion".

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle