Venter utålmodigt på EU-Kommissionen: Det haster med afklaring om brak til næste år

Hos blå partier ser man gerne kravet fra om, at fire procent af de dyrkede arealer skal braklægges, som træder i kraft næste år bliver udskudt. Lige nu afventer alle, hvad EU-Kommissionen melder ud på området, lyder det fra EU-politisk chef hos Landbrug & Fødevarer.

Det haster med afklaring af spørgsmålet af, hvorvidt det kommende krav fra EU om fire procent brak kommer til at gælde fra næste år.

Sådan lyder det fra Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen, der selv mener, at kravet bør udskydes, med baggrund i den fødevarekrise, som verden står over for. Ikke mindst på grund af krigen i Ukraine, hvor verdens forsyninger af korn ventes at falde betragteligt.

- I Danmark har vi en mundtlig aftale med ministeren, om at vi afventer, at det her spørgsmål bliver afklaret i Bruxelles først hos landbrugskommissæren. Og jeg håber på, at Kommissæren snart kommer med en melding på, at det er okay, at de enkelte lande får mulighed for at udskyde det her krav, siger Erling Bonnesen. Han fortæller, at han selv er blevet kontaktet af flere landmænd, de seneste dage, som ønsker svar på, hvad der skal ske næste år.

Selv forestiller han sig, at kravet bliver udskudt to-tre år.

- Der er jo ingen udsigt til, at Ukraine-situationen og Putins aggressioner er noget, som lige falder til ro her med det samme, og med de dønninger, som det giver, og den mangel på fødevarer, som der opstår flere steder i verden, så gør det, at man skal se på at få produceret så mange fødevarer som muligt, siger Erling Bonnesen.

Vil have minister på banen

Han fortæller, at selvom man afventer en udmelding fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski om, hvorvidt de enkelte lande får mulighed for at udskyde grønne krav, som de fire procents braklægning, så ønsker han også regeringen og fødevareminister Rasmus Prehn (S) melder klart ud, hvad den ønsker på området.

- Der er behov for at landmænd får afklaret her og nu, hvad der er op og ned på det her, for landmændene skal i gang med planlægningen af produktionen til næste år, siger Erling Bonnesen.

Fødevareminister klar til at diskutere kommende brakkrav.

Over for Effektivt Landbrug lød det i weekenden fra De Konservatives landbrugsordfører, Per Larsen, at han også mener, at EU-kravet om de fire procent brak skal udsættes.

I midten af juni kunne mediet Euractiv, der tæt dækker EU-politik, melde, at EU-Kommissionen overvejer at udskyde grønne krav fra landbrugsreforen med et år. Udover kravet om de fire procent brak, så er det også kravet om afgrøderotation, som kommissionen overvejer at udskyde.

Afgrøderotation

Kravet om afgrøderotation handler om, at man skal have ny afgrøde på alle arealer hvert år. Også her venter der et udestående, da Danmark og en række andre lande i deres implementering af den kommende reform har ønsket at køre videre med de regler, som gælder i dag, hvor bedrifter med mere end 30 hektar i omdrift kan dyrke mindst tre forskellige afgrøder. For bedrifter mellem 10-30 hektar er kravet mindst to forskellige afgrøder. Og dermed kan man godt på en mark dyrke samme afgrøde flere år i træk.

Fra Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer, lyder det, at alle går lige nu og venter på, at Kommissionen snart melder noget ud om både brak og afgrøderotation. 

- De kan jo melde ud, at de udskyder det for alle medlemslande eller, at de giver de enkelte medlemslande muligheden for at udskyde det. Så vi står i et vadested lige nu, hvor vi alle går og venter på Kommissionen, siger han.

Han fortæller, at beslutningen om, hvad der skal ske, helst skal komme så hurtigt som muligt.

- De skal melde noget ud i løbet af juli måned, hvis de vil have maksimal effekt ud af det. Det er nu, at markplanlægningen foregår. Venter de til januar, så er løbet jo kørt i forhold til vinterhvede, siger Niels Lindberg Madsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle