Verdens næststørste minkauktion lukker

Lukning af amerikansk auktionshus styrker Kopenhagen Fur.

Verdens ældste og næststørste pelsauktionshus har holdt sin sidste auktion.

Det er North American Fur Auctions, NAFA, med hovedsæde i Toronto, der drejer nøglen om og lukker deres pelsauktioner. Lukningen skyldes, at auktionshuset ikke har kunnet skaffe den nødvendige finansiering.

"Vi har i mange uger forsøgt at få en refinansiering på plads med en ny långiver. Vi håbede, at det ville lykkes, men det gjorde det desværre ikke", siger adm. direktør Douglas Lawson, NAFA.

Han tilføjer, at der er mange grunde til, at finansieringen ikke faldt på plads, men at han ikke ønsker at uddybe dem. I stedet indgår NAFA nu et samarbejde med finske Saga Furs, det tredjestørste auktionshus.

Sammen med Saga Furs

Tilsammen solgte NAFA og Saga Furs i år 14,4 mio. minkskind, mens Kopenhagen Fur solgte 26 mio. skind.

Samarbejdet mellem de to auktionshuse skal sikre, at NAFAs pelsavlere i Europa og Nordamerika kan sælge de skind, de har produceret i år. Skindene skal sælges i 2020 på Saga Furs auktioner i Helsinki. Sorteringen af de europæiske skind skal fremover ske i Helsinki, og de skal opfylde de nye WelFur-krav. De nordamerikanske skind skal sorteres i Wisconsin, USA.

Ifølge LandbrugsAvisens kilder er der i de seneste uger afskediget langt over 100 ansatte hos NAFA, og flere afskedigelser vil følge. Dertil kommer, at en lang række af auktionshusets bygninger skal afvikles.

Af Saga Furs hjemmeside fremgår det, at Saga Furs med øjeblikkelig virkning vil »bruge sin stærke finansielle situation til at finansiere nogle af NAFAs landbrugskunder«.

LandbrugsAvisen ville gerne spørge Saga Furs, hvad ’finansieringen’ består i, og hvor mange avlere den omfatter, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

LandbrugsAvisens kilder fortæller, at der er tale om at betale avlerne et forskud på de skind, avlerne sætter til salg på Saga Furs auktioner i 2020.

Saga Furs forventer, »at salget af minkskind med høj kvalitet på Saga Furs auktioner i Helsinki vil stige markant i 2020« og samtidig »skabe det mest alsidige udbud af pelstyper på det internationale marked", fremgår det af en pressemeddelelse fra Saga Furs.

Ud over mink har NAFA også solgt skind fra bl.a. bæver, los, mår, odder, grævling, bjørn og puma. Saga Furs sælger især mink- og ræveskind.

Kopenhagen Fur styrkes

Ifølge Kopenhagen Fur vil lukningen af NAFA styrke det danske auktionshus.

"Konkurrencen i pelsbranchen er meget hård, og NAFA har øjensynligt ikke kunnet stå distancen. Pelsbranchen er i en situation, hvor produktionen tilpasses nedad efter nogle meget gyldne år. Det kræver styrke. Det har hovedparten af de danske minkavlere, og det har Kopenhagen Fur", siger adm. direktør Jesper Lauge Christensen, Kopenhagen Fur.

"Som verdens største auktionshus er Kopenhagen Fur den største udbyder af nordamerikanske skind udenfor Nordamerika, og vi får den højeste pris for skindene. Derfor forventer jeg, at endnu flere skind helt naturligt finder vej fra USA og Canada til vores auktioner i Glostrup allerede næste år. Det vil styrke Kopenhagen Furs markedsposition yderligere til fordel for de danske minkavlere".

Tre bliver til to:

Næste år har kun Kopenhagen Fur og Saga Furs pelsauktioner 

           Minkskind*, 2019Auktioner, 2020
Kopenhagen Fur26 mio.4
NAFA7,9 mio. 0
Saga Furs6,53
*Antal minkskind solgt i 2019  

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle