Video: Viceformand efter for mange ulykker - sikkerhed skal på dagsordenen nu

Efter flere tragiske ulykker i landbruget de seneste måneder opfordrer Lone Andersen nu landmænd til at gøre mere for sikkerheden.

Efter flere tragiske arbejdsulykker i landbruget i den seneste tid, går Lone Andersen, formand for Landbrug & Fødevarers arbejdsmiljøudvalg og viceformand, nu ud med en video, hvor hun opfordrer landmænd til at sætte fokus på arbejdsmiljøet.

"Vi ser desværre alt for mange ulykker, der kunne have været undgået eller blevet tacklet mere optimalt, hvis basal viden og fokus på arbejdsmiljøet praktiseres på vores gårde", siger Lone Andersen til landbrugsavisen.dk.

Vidoen kommer i kølvandet på blandt andet en arbejdsulykke i fredags, hvor fire familiemedlemmer måtte køres på hospitalet efter at være gået ned i en åbenstående gyllespalte over en gyllekanal i en svinestald.

Samtidig har der været to dødsulykker i landbruget i årets første måneder.

"Der har simpelthen bare været så mange ulykker og derfor skal sikkerhed og arbejdsmiljø på dagsordenen ude på alle gårdene. Det er gået den forkerte vej med tallene i nogle år nu", siger Lone Andersen.

Hun understreger, at gårdejerne er nødt til at være åben omkring sikkerheden så medarbejderne ved at det er i orden at påpege fejl og ting, der ikke er sikre. 

"Det kan godt være et tabu nogle steder når ting ikke er i orden, men det skal det være. Sikkerhed frem for alt. Sådan bør det være", siger hun. 

Flere arbejdsulykker i landbruget

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at antallet af ulykker i landbruget er steget fra 536 i 2015 til 622 i 2017. I samme periode er antallet af tilsyn i landbrug, fiskeri og skovbrug faldet fra 2.061 til 967. Årsagen er blandt andet mangel på ressourcer.

Det har fået flere politikere til at snakke om at hæve bevilingerne til tilsynet - og nu Lone Andersen til at opfordre landmændene til at snakke sikkerhed.

"Der bliver gjort rigtig mange ting rundt omkring, men det går ikke hurtigt nok", mener hun. 

"Derfor vil vi fra arbejdsmiljøudvalget endnu engang opfodre til, at man taler om arbejdsmiljø-  og sikkerhed, hver eneste gang i samles på bedriften, uanset om det er enkeltmandsbedrifter, et landbrug med helt få ansatte eller med mange ansatte. I L&F vil vi gerne fastholde og tiltrække dygtige medarbejdere og her er et godt og sikkert arbejdsmiljø altafgørende", fortsætter Lone Andersen.

Sidst, men ikke mindst, opfordrer hun, helt konkret, til at man får downloadet 112 -appen med det samme.

"Jeg håber, at alle landmænd har dowloadet den inden ugen er omme", siger hun. 

Emneord

video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle